Terapie pentru coronacriză. 5.000 de miliarde de ruble, injectate în economia rusă

Elena Marinescu 02/06/2020 | 19:16 Ştiri
Terapie pentru coronacriză. 5.000 de miliarde de ruble, injectate în economia rusă

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a discutat cu premierul Mihail Mișustin detaliile planului de restabilire a economiei rusești, afectată de pandemia de coronavirus, informează RIA Novosti. Şeful executivului rusesc a anunţat, marţi, că în următorii doi ani va fi implementat un program de stimulare de 5.000 de miliarde de ruble (72,75 miliarde de dolari).

Președintele rus a subliniat că scopul statului acum este stabilizarea situației, cel mai important este susținerea populației și afacerilor. “Trebuie să obținem și niște schimbări structurale pe termen lung în economia rusă, unei noi dinamici calitative în obiectivele cheie ale dezvoltării naționale, iar acest lucru presupune, în primul rând, bunăstarea cetățenilor, a familiilor ruse”, a spus Vladimir Putin.

Pachetul de măsuri va necesita schimbarea planului de cheltuieli anunţat de preşedintele Vladimir Putin înaintea crizei, a explicat Mişustin, potrivit Agerpres. În aprilie, economia rusă s-a contractat cu 12%, un declin similar cu cel înregistrat în mai 2009. Scăderea preţului ţiţeiului şi efectele epidemiei au dus la deprecierea rublei şi au determinat intervenţia Băncii Centrale, care a redus ratele dobânzilor pentru a sprijini economia.

În primele patru luni din 2020, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 1,9% comparativ cu perioada similară din 2019.
Conform estimărilor Ministerului de Finanţe, economia rusă ar urma să înregistreze anul acesta un declin de 5%.
Rusia a raportat 423.741 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, devenind a treia ţară din lume cu cele mai multe îmbolnăviri de COVID-19, inclusiv peste 5.000 de decese.