Temperatura medie globală a Pământului a atins în premieră pragul de 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale

Elena Marinescu 20/11/2023 | 18:40 Ştiri
Temperatura medie globală a Pământului a atins în premieră pragul de 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale

Datele preliminare indică o creștere temporară a temperaturii globale cu peste 2 grade Celsius, un prag simbolic și alarmant. Deși depășirea a fost temporară, aceasta reprezintă un avertisment serios cu privire la tranziția către o planetă mai caldă și la provocările pe termen lung pe care le implică criza climatică.

Informaţiile, confirmate de serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice, semnalează o schimbare semnificativă ce pune în pericol echilibrul planetar și agravează criza climatică. Acest moment, înregistrat vineri, evidențiază apropierea de limitele stabilite în Acordul climatic de la Paris, potrivit CNN.

Climatologii subliniază că această depășire a pragului de 2 grade Celsius nu indică o stare permanentă, dar sugerează o încălzire accelerată a Pământului. Consecințele pe termen lung ar putea include fenomene meteorologice extreme, pierderea biodiversității și dificultăți semnificative de adaptare pentru omenire și ecosisteme.

Directorul adjunct al serviciului european Copernicus, Samantha Burgess, subliniază că această zi a fost cea mai caldă 17 noiembrie înregistrată vreodată, cu temperaturi medii globale cu 1,17 grade peste nivelurile din 1991-2020.

„Cea mai bună estimare a noastră este că aceasta a fost prima zi în care temperatura globală a fost cu peste 2 grade Celsius peste nivelurile din 1850-1900 (sau preindustriale), la 2,06 grade Celsius”, a scris ea, potrivit sursei citate de b1.ro.

Depășirea temporară a pragului de 2 grade Celsius survine înaintea Conferinței ONU pentru climă, COP28, de la Dubai. Acest eveniment amplifică presiunea asupra țărilor participante să-și revizuiască și să-și intensifice eforturile pentru a respecta angajamentele Acordului de la Paris.

Climatologii avertizează că această depășire indică o tendință crescută a zilelor cu temperaturi de 1,5 și 2 grade peste medie. Acest lucru pune sub semnul întrebării angajamentele actuale și necesitatea unei acțiuni globale urgente pentru a evita impactul catastrofal al schimbărilor climatice.