Tătaru, estimări privind evoluţia pandemiei în România: Avem evaluare care merge până în 1.500 de cazuri în condiţiile în care se respectă regulile

Elena Marinescu 31/08/2020 | 19:53 Ştiri
Tătaru, estimări privind evoluţia pandemiei în România: Avem evaluare care merge până în 1.500 de cazuri în condiţiile în care se respectă regulile

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni, că autorităţile au o evaluare care merge până la 1.500 de cazuri de COVID-19, în condiţiile în care se redeschid restaurantele în interior, cinematografele, teatrele şi şcolile, acest lucru fiind valabil dacă regulile se respectă. El a precizat că dacă măsurile de prevenţie nu vor fi respectate, atunci este posibil ca autorităţile să intervină cu restricţii în anumite zone.

Nelu Tătaru a fost întrebat, luni, dacă după redeschiderea restaurantelor, a teatrelor, cinematografelor şi după începerea şcolii autorităţile vor putea face faţă unui număr mare de îmbolnăviri.

”În măsura în care avem o respectare a regulilor impuse prin ordin de ministru comun cu miniştrii de resort pentru fiecare activitate care se reia, atunci putem gestiona o creştere a numărului de cazuri, o creştere mică pe care o asumăm. În măsura în care nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creştere a numărului de cazuri. (…) Avem evaluare care merge până în 1.500 de cazuri în condiţiile în care se respectă regulile. În condiţiile în care nu se respectă regulile vom avea o creştere şi atunci vom fi nevoiţi să intervenim cu restricţii în anumite zone”, a explicat ministrul Sănătăţii, potrivit News.ro.

Întrebat dacă mai este în vigoare prognoza de 2.800 de cazuri, Nelu Tătaru a spus: “Prognoza era dată de acum două luni şi jumătate. Aş merge pe o prognoză în care toată lumea respectă regulile şi fiecare dintre noi ne facem partea noastră de treabă, atunci vom avea o creştere a numărului de cazuri mică, acceptabilă, în condiţiile în care putem gestiona şi terapiile intensive”.

Nelu Tătaru a fost informat că unii primari susţin că nu ştiu în ce condiţii va începe noul an şcolar. “De o lună de zile vorbim de adaptarea la nivel local a scenariilor pe care le-am pus în transparenţă şi sunt cunoscute de toată lumea, nu ştiu de ce aceşti primari nu cunosc aceste scenarii, iar libertatea e a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă prin autorităţi locale, DSP şi inspectorate şcolare, adaptate la fiecare şcoală în parte. Fiecare şcoală în parte este evaluată de acum două săptămâni. Sunt cele trei scenarii în care se poate face şi învăţământ online acolo unde avem un indice de peste 3”, a afirmat Tătaru.

El a mai fost întrebat ce sfaturi are pentru bunicii care îşi duc copiii la şcoală, având în vedere că această categorie de vârstă este mai vulnerabilă în faţa Covid-19 şi a răspuns: ”Avem 5.805 copii infectaţi, dintre care 1.978 erau sub 9 ani, iar 3.127 erau în 9 şi 19 ani. Copiii sunt cei care pot transmite, bătrânii şi cei care au anumite comorbidităţi pot face forme grave de boală. Indicaţia a fost de a avea grijă ca aceşti bunici să nu fie cu copiii”.