Subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron face ravagii în China şi SUA. Experţii medicali, în alertă

Elena Marinescu 03/01/2023 | 17:56 Ştiri
Subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron face ravagii în China şi SUA. Experţii medicali, în alertă

În timp ce mai multe ţări iau măsuri în privinţa călătorilor din China, în faţa creşterii numărului de cazuri în această ţară după decizia autorităţilor de a relaxa politica strictă „zero Covid”, o nouă subvariantă de a tulpinii Omicron provoacă îngrijorare peste Atlantic, în Statele Unite.

Subvarianta XBB.1.5 s-a răspândit foarte rapid în Statele Unite şi e pe cale să devină variantă dominantă în câteva săptămâni, reprezintând deja peste 40% din infecţiile din această ţară. În plus, internările în spital ale pacienţilor cu Covid sunt în creştere în SUA de mai bine de o lună.

Noua variantă circulă de câteva săptămâni în Asia, dar SUA este prima ţară în care XBB.1.5 are o asemenea amploare, scrie „Le Point”, potrivit News.ro. Motivul acestei răspândiri rapide este o mutaţie a virusului, care îi permite ceea ce oamenii de ştiinţă numesc o „evadare imunitară”.

Această subvariantă Omicron „reuşeşte să infecteze mai uşor persoanele care au deja imunitate, adică cele care au fost deja infectate sau vaccinate”, a explicat pentru presa franceză epidemiologul de origine română Mircea Sofonea, de la Universitatea din Montpellier. „În plus, există suspiciunea că această subvariantă este mai contagioasă şi se leagă mai uşor de celulele umane”, a adăugat cercetătorul de la Inserm (Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală) din Franţa.

Infectări în masă în China. Guvernul ascunde realitatea sub preş

Beijingul nu împărtășește informații suficiente și credibile despre progresul pandemiei: ieri a raportat 5,5 mii de cazuri noi și un deces. Dar, odată cu sfârșitul testării în masă și cu restrângerea criteriilor pentru ceea ce consideră un deces de Covid, se crede că acele cifre nu mai reflectă realitatea. Unii experți estimează un milion de noi infecții pe zi și 9.000 de decese pe zi.

Între timp, mai multe ţări europene, între care Franţa, Italia şi Spania, au impus restricţii la intrarea pe teritoriile lor pentru călătorii din China sau au susţinut perspectiva unor astfel de măsuri. Maroc, chiar și-a închis granițele pentru călătorii care vin din China.

Belgia va testa apele reziduale din avioanele care sosesc din China pentru a detecta noi variante ale COVID, ca parte a noilor măsuri împotriva răspândirii coronavirusului, în contextul în care numărul infecțiilor în China este în creștere, a anunțat luni guvernul belgian, relatează Reuters.

Beijingul a condamnat însă impunerea prezentării de teste negative COVID-19 pentru călătorii sosiţi din China la intrarea pe teritoriul mai multor ţări, între care Canada şi Statele Unite, avertizând că ar putea recurge la ”contramăsuri” drept represalii, relatează AFP.

La trei ani după apariţia primelor cazuri de coronavirus la Wuhan, China şi-a suspendat brusc pe 7 decembrie politica sa draconică supranumită ”zero COVID”. După ridicarea restricţiilor, spitalele chineze au fost copleşite de un număr tot mai mare de bolnavi de COVID-19.