SUA, lovită în premieră de două uragane de mari proporții în același an. Cât ar putea avea de suferit economia americană

Ruxandra Popinciuc 11/09/2017 | 17:56 Ştiri
SUA, lovită în premieră de două uragane de mari proporții în același an. Cât ar putea avea de suferit economia americană

Pagubele produse de urganele Harvey și Irma care au lovit America Centrală și sudul Statelor Unite sunt estimate de AccuWeather la 290 miliarde de dolari, potrivit site-ul specializat în furnizarea de previziuni și avertismente meteo, precum și de date despre impactul calamităților.

Cei de la AccuWeather menționeză că aceste tipuri de furtuni creează distrugeri în masă. Pentru a calcula daunele cauzate de hazarduri naturale precum uraganele, ei iau în calcul potențialele stricăciuni cauzate de copacii smulși de furtuni sau de liniile de curent distuse care pot pune în pericol vieți. De asemenea, ei încearcă să estimeze pagubele pe care le-ar putea genera uraganul, atât în zonele rezidențiale cât și în ceea ce privește infrastructura publică.

Așadar, pagubele cauzate de cele două dezastre naturale s-ar putea ridica la circa 1,5% din PIB-ul Statelor Unite, potrivit portalului.

Datele despre uraganul Irma, a cărui efecte se vor resimți până joi, arată că acesta are capacitatea de a ramâne o perioadă mai indelungată de timp într-un singur loc, ceea ce îl face deosebit de periculos și o amenințare la adresa vieților omenești. După ce „s-a ciocnit” de mai multe insule din Caraibe, acesta și-a continuat drumul spre Cuba, în acest moment aflându-se pe teritoriul Floridei.

Uraganaul Irma este fără precedent! Acesta și-a păstrat intensitatea constantă pentru o perioadă foarte lungă de timp, spre deosebire de orice alt uragan sau taifun din ultimele șapte decenii”, spune Joe Myers, fondatorul AccuWeather.

Furtunile aduc cu ele vânturi de peste 125 de km/h. Rafelele de vânt pot staționa într-un loc și până la 12 ore, iar acest lucru se poate traduce prin daune extrem de mari.

Posibile consecințe pe termen scurt și mediu se referă la o eventuală întrerupere a activității companiilor, la o creștere a ratei șomajului sau la o deteriorare a infrastructurii cu consecințe asupra sectorului transporturilor. Culturilor agricole pot fi, de asemenea, afectate. Carburanții s-ar putea scumpi, iar specialiștii se așteaptă ca numeroase locuințe, mașini și alte bunuri să fie avariate.

Aceste pierderi vor fi acoperite de firmele de asigurare, dar nu în totalitate. Prin urmare, consecințele acestor uragane vor fi resimțite în multe moduri, de milioane de oameni” a precizat Myers.

Economia Statelor Unite este în pericol

Companiile din industria asigurărilor încă evaluează valoarea pagubelor cauzate de uraganul Harvey, care a lovit în august mai multe regiuni din Texas. Estimările inițiale plasează valoarea totală a daunelor la circa 100 miliarde de dolari.”Nivelul este similar cu cel al pagubelor cauzate de uraganul Katrina în 2005.

Pierderile economice din urma uraganului Irma pot atinge cifra de 300 de miliarde de dolari, odată ce acesta ajunge pe teritoriul Floridei, unde se află proprietăți imobiliare în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, susțin mai mulți analiști europeni citați de publicația britanică The Guardian.

Florida este al doilea cel mai mare cultivator din Statele Unite și al doilea mare producător de sucuri de portocale din lume. De asemenea, pe teritoriul Floridei se află și culturi importante de roșii și fructe exotice.

Analistul de risc al companiei Enki Research, Chuck Watson, a declarat duminică după-amiză că viitorul după Irma arată sumbru. El se teme că recolta de portocale și de grapefruit din Florida va fi probabil „grav afectată”.


FOTO: AFP/Mediafax Foto