STUDIU. Cum se poate evita infectarea cu SARS-CoV-2 în taxi sau maşina personală

Elena Marinescu 07/12/2020 | 21:59 Ştiri
STUDIU. Cum se poate evita infectarea cu SARS-CoV-2 în taxi sau maşina personală

Folosind unele simulari pe computer, cercetătorii de la Universitatea americană Brown au analizat modelele de flux de aer din interiorul unui autoturism şi au concluzionat care tip de ventilare a vehiculului reduce riscul transmiterii SARS-CoV-2 în taxiuri sau maşinile care asigură servicii de ride-sharing, de exemplu.

O primă concluzie a savanţilor ar fi că geamurile închise şi climatizarea pornită asigură mediul ideal pentru răspândirea noului coronavirus în maşină, riscul fiind aproape la fel de mare pentru şofer sau pasageri, cei din urmă având, totuşi, şanse mai mari să se infecteze dacă cel aflat la volan are COVID-19.

Apoi, un pericol major de infectare îl prezintă şi călătoria cu geamul deschis la şofer şi la pasager, acesta din urmă stând pe partea opusă celui de la volan, scrie adevarul.ro. Practic, fluxul de aer poate transporta în mod ideal şi natural aerosolii de la un şofer infectat către pasager.

Un risc scăzut de infectare îl prezintă pentru pasager călătoria tot cu două geamuri deschise, dar vorbim de cele ale portierelor din părţile opuse. Este vorba de geamurile din dreapta-faţă şi stânga-spate. „Când geamurile opuse ocupanţilor sunt deschise, veţi obţine un flux (de aer-n.red.) care intră în maşină prin spatele şoferului, trece prin habitaclu prin spatele pasagerului pe lunetă şi apoi iese pe fereastra din faţa acestuia. Se reducere astfel riscul contaminării încrucişate între şofer şi pasager”, a spus Kenny Breuer, profesor de inginerie la Universitatea Brown şi coordonatorul studiului.

În fine, în mod previzibil, cel mai scăzut risc de infectare îl prezintă călătoria cu toate geamurile deschise, mai arată cercetătorii americani.