Streinu-Cercel: Bărbatul din Gorj, confirmat cu coronavirus, nu are simptome

NewMoney 27/02/2020 | 16:52 Ştiri
Streinu-Cercel: Bărbatul din Gorj, confirmat cu coronavirus, nu are simptome

Bărbatul din Gorj confirmat cu COVID – 19 este „sănătos”, dar este purtător al virusului şi nu primeşte tratament, iar după ce două teste consecutive vor fi negative, el va fi trimis la domiciliu, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.

„Persoana este ok, este bine, avem de a face cu un purtător de coronavirus. Când vom avea două teste negative consecutive, va fi lăsat la domiciliu. În momentul de faţă e sănătos, dar e purtător de acest virus” a spus profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel

Acesta a precizat  că pacientul, care a fost adus în această dimineaţă la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, este sănătos, nu primeşte niciun tratament, însă este ţinut sub supraveghere.

Conform lui Adrian Streinu-Cercel, coronavirusul se află pe Terra înainte de apariţia omului însă „din când în când” suferă mutaţii şi se reactivează.

„Avem în momentul de faţă şi medicaţie pe care am împrumutat-o de la programul de HIV (…) şi speranţa unor alte medicamente care vor veni cât de curând”, a precizat Streinu-Cercel.

Medicul a reamintit măsurile de prevenţie cum ar fi spălatul cât mai des pe mâini, strănutatul  în batistă, evitarea de a duce mâna la faţă pentru că exist riscul de contaminare de pe suprafeţe.

Întrebat cu câte persoane a intrat în contact pacientul, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a răspuns: „cu destule”.

„Ţinând cont că s-a întâlnit de a doua zi cu italianul, de a doua zi până în ziua de ieri… socotiţi şi dumneavoastră” a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Adrian Streinu-Cercel a precizat că pacientul, un bărbat de 25 de ani,  nu lucrează într-un restaurant, aşa cum s-a spus iniţial, ci într-o hală cu metale. Italianul a mers la şeful bărbatului în hală şi aşa s-ar fi infectat.

El a precizat că cetăţeanul italian, care l-ar fi infectat pe român, nu prezenta simptome de boală în perioada în care s-a aflat în România.

99 de persoane sunt în carantină

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru anunţă că pe teritoriul României se află 99 de persoane în carantină şi 7174 de persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu, acestea fiind persoane asimptomatice, care nu prezintă semne de boală. În ceea ce priveşte persoanele aflate în carantină, reprezentantul Ministerului Sănătăţii spune că au rezultat negativ la coronavirus.

Nelu Tătaru a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că persoanele care intră în carantină primesc cele necesare din partea autorităţilor locale, iar în cazul celor izolate la domiciliu un membru al familiei poate ieşi să facă aprovizionarea.

Nelu  Tătatru a precizat că acei pacienţi care intră în carantină sau izolare la domiciliu beneficiază, conform legii, de concediu medical.

„Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viaţă, nu este nevoie să aglomerăm supermarketurile, nu este nevoie să ne panicăm toate rudele din străinătate sau din ţară” a spus Nelu Tătaru

Nelu Tătaru a transmis un „mesaj de calm” şi un „îndemn la prevenţie şi nu la panică”. El a spus că regulile pe care trebuie să le respecte populaţia sunt aceleaşi ca în cazul unei infecţii gripale, că nu trebuie aglomerate spitalele sau unităţile de primiri urgenţe, iar cei afectaţi trebuie să se prezinte la medicul de familie.


Sursa: News.ro