Statul oferă un ajutor de 1.500 de euro pentru agricultori. Care sunt condiţiile

Elena Marinescu 02/04/2024 | 19:47 Ştiri
Statul oferă un ajutor de 1.500 de euro pentru agricultori. Care sunt condiţiile

Statul a pregătit un ajutor în valoare de 1.500 de euro pentru susţinerea cultivatorilor de roșii şi usturoi în spații protejate. 

Grantul guvernamental compensează pierderile suferite pentru culturile înființate în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Toate dosarele depuse şi care urmează să fie depuse, până la data de 10 mai 2024, sunt eligibile fără a fi înscrise în platforma Sistem informatic integrat de management şi monitorizare (SIMM)”, potrivit unei note a Ministerului Agriculturii citate de antena3.ro.

Cine poate beneficia de banii de la stat

Iată cine va beneficia de acest ajutor din partea statului în valoare de 1.500 de euro.

Pe lista beneficiarilor pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice, societățile agricole, organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele şi stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

Cei cu dosare eligibile pot primi de la stat:

  • 1.500 euro pentru 1000 mp/beneficiar – la cultura de tomate în spații protejate
  •  1.500 euro/ha/beneficiar – la cultura de usturoi

Care sunt condiţiile

Pentru a primi cei 1.500 de euro, trebuie îndeplinite câteva condiții:

  1.  să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
  2.  să înființeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate;
  3. fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2024
  4. nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat
  5. pentru persoane fizice: să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului

De menționat este faptul că verificările în teren vor fi realizate de echipe mixte DAJ-uri şi APIA. Vizează deplasarea în teren pentru a verifica suprafeţele înfiinţate şi menţinerea acestora. Atenție! Suprafețele înființate cu tomate, intercalate cu alte culturi nu sunt eligibile în cadrul acestei scheme de ajutor.