Statistici alarmante: Peste 13.000 de angajați au plecat din MApN în ultimii doi ani

Elena Marinescu 15/02/2024 | 18:22 Ştiri
Statistici alarmante: Peste 13.000 de angajați au plecat din MApN în ultimii doi ani

Aproape 13.000 de angajați au plecat din Ministerul Apărării de la începutul lui 2022 până în prezent. Între timp, MApN a scos la concurs 5.093 de posturi de soldați și gradați profesioniști. 

Ministerul Apărării consideră că cifra plecărilor din Armată trebuie să rămână confidențială, dar Europa Liberă a pus cap la cap comunicate din trecut ale instituției cu declarațiile șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, din interviul pe care l-a acordat publicației pe 1 februarie.

Treceri în rezervă prin demisie

Astfel, în aprilie 2023, MApN transmitea Europei Libere că „în anul 2022, numărul ieșirilor din structura de forțe a Armatei României a fost de aproximativ 6.600 de persoane”. 5.600 au fost militari, iar 1.000 civili: „Trecerile în rezervă au fost prin demisie (48%), prin reducerea vârstei standard de pensionare (39%), prin clasări medicale (11%) și datorate altor situații (2%)”.

În 2023, numai în primele trei luni, 1.700 de oameni, cei mai mulți militari, au plecat din Armată. Cum la acel moment politicienii discutau intens despre reforma pensiilor de serviciu, 57% dintre plecările militarilor din sistem au fost pensionări anticipate.

Aproximativ 6.000 de angajați au plecat din MApN numai în 2023, admitea șeful militar al Armatei. După câteva zile, ministrul Angel Tîlvăr spunea că ar fi vorba de „aproape 7.000” de plecări.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, nu a vrut să spună exact câte posturi sunt neocupate acum în Armată, dar a recunoscut că există un deficit de personal de zeci de procente. Asta deși, potrivit unor surse din sistem, cel puțin în 2023 angajările au fost mai numeroase decât plecările.

De ce pleacă angajaţii din MApN

La solicitarea sursei citate, Ministerul Apărării explica, în aprilie 2023, că „din studiile efectuate la nivelul instituției militare, a rezultat că printre principalele cauze ale demisiilor se află temerea privind posibilitatea înăspririi cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei – personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor situați în partea inferioară și medie a carierei)”. Un soldat are în prezent un salariu net cuprins între 2.439 de lei și 4.126 de lei.