Startup-ul MedValet estimează că 10.000 români vor utiliza platforma de arhivare electronică a istoricului medical propriu până la sfârșitul anului 2023

Andrei Dumitru 26/09/2023 | 16:35 Ştiri
Startup-ul MedValet estimează că 10.000 români vor utiliza platforma de arhivare electronică a istoricului medical propriu până la sfârșitul anului 2023

Aplicația MedValet, start-up lansat de o echipă de clujeni, formată din medicul specialist Iuliu Cătană, studentul la medicină Sebastian Nădășan și specialistul IT Bogdan Rad, ar putea număra până la sfârșitul acestui an aproximativ 10.000 de utilizatori, pacienți și medici, conform estimărilor co-fondatorilor soluției tehnologice medicale, care vine, gratuit, în sprijinul tuturor celor care doresc să aibă acces de pe telefon, la istoricul medical complet al unei persoane.

Lansată în primăvara acestui an, MedValet este o platformă care stochează digital istoricul medical al pacienților, astfel încât acesta să poată fi accesat integral și în timp real, la nevoie, de oriunde, de către medicii specialiști cu ajutorul telefonului.

”Am gândit această platformă, ca un facilitator medical, deoarece, de-a lungul carierei mele, în relația cu pacienții, în mod special în sistemul public, m-am confruntat cu dificultatea și uneori chiar cu imposibilitatea de a avea acces în timp util la informații relevante, chiar vitale, ale acestora. Se întâmplă adesea ca atât pacienții, cât și medicii să rătăcească unele documente medicale. Rețetele, trimiterile, scrisorile medicale sunt foarte ușor de pierdut, mai ales dacă te plimbi între mai multe unități medicale, ești bolnav, speriat și nefamiliarizat cu procedurile medicale. Este o idee veche și mă bucur că a prins viață și este descoperită de tot mai mulți utilizatori. Ca specialist, consult documentele medicale ale pacienților înainte de operație, am nevoie să mă întorc la anumite informații, iar dacă am acces la istoricul unui pacient, decizia legată de complexitatea și corectitudinea actului medical este mult mai ușor de luat ”, a declarat dr. Iuliu Catană, co-fondator MedValet.

”Pacienții pot salva cu ajutorul aplicației toate informațiile medicale relevante, care sunt arhivate în funcție de specialitățile medicale, iar medicii pot vizualiza aceste informații pe baza acceptului primit de la pacient. În acest mod, medicii au posibilitatea de a lua decizii mai bune și mai rapide în ceea ce privește tratamentul. Am încercat să găsim o soluție intuitivă, cât mai ușor de folosit, care să se dezvolte organic și ne propunem să implementăm soluții de inteligență artificială pentru a îmbunătăți experiența de utilizare a pacienților”, a declarat Sebastian Nădășan, student UMF Cluj, co-fondator MedValet.

”Aplicația MedValet oferă o soluție modernă și simplu de utilizat și nu consumă resursele telefonului, astfel că memoria dispozitivului nu va fi afectată indiferent de performanțele tehnice. Informațiile medicale sunt stocate într-un mediu securizat pentru a fi accesate numai de către pacient și medicii pe care aceștia îi autorizează, securitatea datelor fiind garantată prin utilizarea unor baze de date criptate. Această aplicație a fost gândită să fie cât mai ușor accesibilă, utilă, sigură și în același timp să nu sperie utilizatorul”, a declarat Bogdan Rad, mobile developer, co-fondator MedValet.

Aplicația MedValet poate fi descărcată gratuit din App Store, Google Play și Huawei AppGallery. Pentru a utiliza aplicația MedValet, pacienții trebuie să creeze un cont și să introducă informațiile medicale relevante. În aplicație se generează și un cod QR care va fi scanat de medic. La rândul lor, medicii trebuie să se înregistreze și să solicite acces la istoricul medical al pacienților.