SRI: Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, victima unui atac cibernetic de amploare

Elena Marinescu 22/07/2021 | 19:55 Ştiri
SRI: Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, victima unui atac cibernetic de amploare

SRI anunţă, joi, că s-a înregistrat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS, la Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti. Atacatorii au cerut plata unei sume de bani, însă instituţia nus-a conformat. Activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă.

SRI, în cooperare cu CERT-RO şi Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, a investigat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS care a vizat serverele entităţii din domeniul sănătăţii. Ulterior criptării datelor, atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituţia afectată. Cu toate acestea, activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline”, a transmis, joi, SRI într-un comuicat de presă.

Sursa citată a precizat că prezentul atac este similar celui din vara anului 2019, când alte 4 spitale din România au fost afectate de PHOBOS, în contextul lipsei unor soluţii antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea.

Ransomware-ul PHOBOS prezintă un nivel de complexitate medie, utilizând ca metodă de infecţie, preponderent, conexiunile de tip Remote Desktop Protocol (RDP)”, a mai precizat SRI.

În vederea prevenirii unor atacuri de tip ransomware, experţii Centrului Naţional CYBERINT şi CERT-RO recomandă implementarea unor politici şi măsuri de securitate precum:

Utilizarea unei soluţii antivirus actualizate;
Dezactivarea serviciului RDP de pe toate staţiile şi serverele din reţea;
Actualizarea sistemelor de operare şi a tuturor aplicaţiilor utilizate;
Schimbarea frecventă a parolelor tuturor utilizatorilor, respectând recomandările de complexitate;
Verificarea periodică a tuturor utilizatorilor înregistraţi, pentru a identifica utilizatorii noi, adăugaţi în mod nelegitim;
Realizarea unor copii de siguranţă a datelor critice pe suporţi de date offline;
Păstrarea datelor criptate în eventualitatea în care ar putea apărea o aplicaţie de decriptare în mediul online.