Spania cere arestarea premierului Benjamin Netanyahu pentru „genocid”. S-a lansat petiţia „Dreptate pentru Gaza”

Elena Marinescu 15/11/2023 | 17:40 Ştiri
Spania cere arestarea premierului Benjamin Netanyahu pentru „genocid”. S-a lansat petiţia „Dreptate pentru Gaza”

Ministrul spaniol al drepturilor sociale în exerciţiu, Ione Belarra, a cerut marţi sprijin pentru o iniţiativă care cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să investigheze Israelul pentru „genocid” şi să emită un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Petiţie intitulată „Dreptate pentru Gaza”

„Suntem martorii unui genocid în direct al statului Israel în Palestina şi nu vreau să fiu complice”, a scris ministrul interimar pe contul său X (fostul Twitter), îndemnând oamenii să semneze o petiţie intitulată „Dreptate pentru Gaza”, care are sprijinul a peste 13.000 de semnatari, printre care ministrul egalităţii spaniol, Irene Montero, şi membri ai parlamentelor şi guvernelor din mai multe ţări.

Petiţia îl îndeamnă pe procurorul-şef al CPI, Karim Khan, „să investigheze şi să judece guvernul israelian pentru crime şi pedepse colective” comise în Fâşia Gaza începând din 7 octombrie, în urma atacului brutal al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului Israelului, pe care CPI îl investighează deja în cadrul unei speţe deschise încă din 2021 pentru crime de război în teritoriile palestiniene ocupate comise atât de armata israeliană, cât şi de grupurile armate palestiniene.

Se cere investigarea Israelului pentru crime împotriva umanităţii

Potrivit Agerpres, iniţiativa solicită investigarea Israelului şi pentru crime împotriva umanităţii şi pentru „genocid”, o crimă care de obicei este mai greu de dovedit, deoarece necesită dovedirea „demersului intenţionat” de a comite o epurare etnică.

„Crimele împotriva populaţiei civile includ bombardamente zilnice fără discriminare împotriva infrastructurii civile precum spitale, şcoli şi adăposturi, pe lângă asediul total, întreruperea alimentării cu apă, hrană, electricitate şi combustibil şi utilizarea fosforului alb. La acestea se adaugă strămutarea forţată, războiul psihologic, planurile de curăţare etnică şi ameninţarea unei ofensive militare pe uscat, pe mare şi pe aer”, se arată în petiţie.

Semnatarii documentului subliniază un „context de genocid continuu, epurare etnică şi asediu împotriva populaţiei palestiniene blocate în Fâşie, care suferă astăzi cele mai grave consecinţe ale unei colonizări care a durat 75 de ani, decenii de ocupare ilegală” a Palestinei.