„Snowden”: un erou cu pete la dosar

Răzvan Țupa 09/11/2016 | 14:06 Timp Liber
„Snowden”: un erou cu pete la dosar

Lansarea celui mai recent film regizat de Oliver Stone, „Snowden“, care va avea premiera în România în 18 noiembrie, a redeschis dezbaterea privind situația unuia dintre cei mai cunoscuți whistleblowers de azi. Sau, cum se spune în română, „avertizor de integritate“.

Fostul angajat al NSA, Serviciul Național de Securitate din Statele Unite, a devenit celebru în 2013, când a fugit în Hong Kong făcând publice informații secrete despre programele de supraveghere americane și despre colaborarea serviciilor secrete cu mari companii de telecomunicații precum și cu guverne europene. Când americanul refugiat până la urmă în Rusia părea să nu mai fie un subiect arzător, filmul lui Stone l-a făcut să revină în atenția internațională. Chiar și în campania electorală americană candidații s-au văzut nevoiți să își precizeze poziția în cazul său.

Dacă Hillary Clinton a afirmat că fostul agent ar fi trebuit să folosească toate canalele oficiale pentru a semnala încălcarea drepturilor omului, Donald Trump a fost de părere că Snowden trebuie tratat ca un trădător și executat. Mai multe organizații ca Human Rights Watch sau Amnesty International au lansat campanii pentru a determina administrația de la Casa Albă să-l amnistieze pe Snowden, iar organizatorii acestor demersuri s-au arătat încântați de filmul lui Stone, sperând să aducă în discuție nuanțe care scăpaseră până acum.

Drepturi. Regizorul care a câștigat premii Oscar pentru pelicule ca „Platoon“, „JFK“ sau „Wall Street“ s-a întâlnit cu Snowden de nouă ori pentru a pregăti acest film. Tocmai eșuase planul său de a filma o poveste despre Martin Luther King și producătorul său german, Moritz Borman, i-a adus romanul „Vremea Caracatiței“, o poveste fictivă a unui american care dezvăluie secretele abuzurilor comise de serviciile de informații. Autorul era Anatoly Kucherena, avocatul lui Edward Snowden. Se spune că drepturile pentru folosirea materialelor din carte în film l-au costat pe Stone un milion de dolari.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.