„Snowden”: un erou cu pete la dosar

Răzvan Țupa 09/11/2016 | 14:06 Timp Liber
„Snowden”: un erou cu pete la dosar

Lansarea celui mai recent film regizat de Oliver Stone, „Snowden“, care va avea premiera în România în 18 noiembrie, a redeschis dezbaterea privind situația unuia dintre cei mai cunoscuți whistleblowers de azi. Sau, cum se spune în română, „avertizor de integritate“.

Fostul angajat al NSA, Serviciul Național de Securitate din Statele Unite, a devenit celebru în 2013, când a fugit în Hong Kong făcând publice informații secrete despre programele de supraveghere americane și despre colaborarea serviciilor secrete cu mari companii de telecomunicații precum și cu guverne europene. Când americanul refugiat până la urmă în Rusia părea să nu mai fie un subiect arzător, filmul lui Stone l-a făcut să revină în atenția internațională. Chiar și în campania electorală americană candidații s-au văzut nevoiți să își precizeze poziția în cazul său.

Dacă Hillary Clinton a afirmat că fostul agent ar fi trebuit să folosească toate canalele oficiale pentru a semnala încălcarea drepturilor omului, Donald Trump a fost de părere că Snowden trebuie tratat ca un trădător și executat. Mai multe organizații ca Human Rights Watch sau Amnesty International au lansat campanii pentru a determina administrația de la Casa Albă să-l amnistieze pe Snowden, iar organizatorii acestor demersuri s-au arătat încântați de filmul lui Stone, sperând să aducă în discuție nuanțe care scăpaseră până acum.

Drepturi. Regizorul care a câștigat premii Oscar pentru pelicule ca „Platoon“, „JFK“ sau „Wall Street“ s-a întâlnit cu Snowden de nouă ori pentru a pregăti acest film. Tocmai eșuase planul său de a filma o poveste despre Martin Luther King și producătorul său german, Moritz Borman, i-a adus romanul „Vremea Caracatiței“, o poveste fictivă a unui american care dezvăluie secretele abuzurilor comise de serviciile de informații. Autorul era Anatoly Kucherena, avocatul lui Edward Snowden. Se spune că drepturile pentru folosirea materialelor din carte în film l-au costat pe Stone un milion de dolari.

Suma s-a adăugat celor 700.000 de dolari pe care regizorul îi plătise pentru povestea lui Snowden scrisă de Luke Harding. Marile case de producție americane au refuzat să preia proiectul lui Oliver Stone. „Studiourile sunt speriate toate. Înainte, lucrurile rămâneau la nivelul producției de film… acum trebuie să treacă prin consiliile corporatiste și nu mai primești răspuns în veci“, povestea Stone pentru IndieWire.

oliver-stone_-newmoney_cinemagia
Oliver Stone, un budist specializat în controverse FOTO: Cinemagia

 

Protagonist. Actorul care interpretează rolul lui Snowden este Joseph Gordon-Levitt. E o situație pe care pare să o cunoască destul de bine. Bunicul său a fost regizorul Michael Gordon, unul dintre cineaștii interziși în anii ’50, odată cu izbucnirea vânătorii de comuniști la Hollywood. Pentru a înțelege personajul pe care îl avea de interpretat, Gordon-Levitt a călătorit la Moscova, pentru a-l întâlni în secret pe Snowden, și a dormit pe fundalul sonor al documentarului „Citizenfour“.

Precauție. În timpul în care au lucrat la film, Oliver Stone și producătorul său au evitat să pronunțe numele lui Snowden. Cei doi evitau să vorbească la telefon sau în mesaje electronice de teamă că numele va atrage atenția serviciilor de informații. Foloseau numele de cod Sasha și preferau să discute detaliile de producție pe bilețele scrise de mână sau în timpul unor plimbări lungi prin parc. Producătorul a spus că au ajuns să lucreze pe computere care nu au fost niciodată legate la internet, iar atunci când aveau de trimis materiale scrise aveau grijă să amestece paginile și să le trimită în pachete separate, prin curieri diferiți.

Recunoaștere. Snowden însuși a afirmat că pelicula lui Stone este cât se poate de apropiată de realitate. „Cred că publicul o să fie mulțumit că nu sunt urmăriri de mașini“, a glumit Snowden într-o discuție cu Financial Times.

„Nu eu sunt important în povestea asta. Eu am fost doar mecanismul dezvăluirii acestor informații către public“. Atât producătorii, cât și Snowden au subliniat, de mai multe ori, că pentru realizarea acestei pelicule, refugiatul american nu a fost plătit cu niciun ban.

Alegeri. Filmul lui Stone oferă perspectiva lui Snowden asupra scandalului în care serviciile secrete americane au avut de dat explicații privind modul în care încalcă intimitatea publicului larg. Dar asta nu înseamnă că reacțiile contrare nu au rămas la fel de vii. Filmul „Snowden“, lansat în România pe 18 noiembrie, atrage atenția nu doar asupra eroismului sau a vinovăției fostului agent, cât, mai ales, asupra pierderii reperelor la nivel oficial: „Americanii nu știu nimic despre asta, pentru că guvernul minte tot timpul. Ceea ce se întâmplă este șocant“, a spus Oliver Stone, la lansarea filmului.

 


FOTO: Cinemagia

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.