Situaţie critică la Spitalul Judeţean Braşov. Pacienții ar putea fi puşi să aducă medicamente și mâncare de acasă

Elena Marinescu 21/02/2024 | 19:17 Ştiri
Situaţie critică la Spitalul Judeţean Braşov. Pacienții ar putea fi puşi să aducă medicamente și mâncare de acasă

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov se află într-o situaţie „dezastruoasă”, cu datorii de peste 40 milioane de lei către furnizori, cel mai grav risc fiind acela că ar putea fi afectată activitatea pe partea de urgenţe, a declarat pentru Agerpres managerul unităţii sanitare, Emil Mailat.

Potrivit acestuia, singura soluţie este renegocierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, mai ales în contextul în care, în ultimele luni, spitalul şi-a îmbunătăţit performanţele la toţi indicatorii în baza cărora se face finanţarea.

Emil Mailat a precizat că a transmis un document către Casa de Asigurări de Sănătate din Braşov, în care a expus toate problemele spitalului. Conform managerului unității medicale, spitalul are datorii atât la furnizorii de materiale sanitare şi de medicamente, cât şi la cel de hrană, astfel că există posibilitatea ca pacienţii să fie nevoiţi, dacă nu se găsesc cât mai repede soluţii, să îşi cumpere unele medicamente şi eventual să vină cu propria mâncare.

Pacienții ar putea fi puşi să aducă medicamente și mâncare de acasă

„Dacă nu vom găsi soluţii pe termen scurt, vom avea din nou probleme de aprovizionare. Suntem în situaţia în care furnizorii ne pot spune: nu vă mai trimitem marfă, materiale sanitare, medicamente.

S-ar putea să se ajungă şi la situaţia să trebuiască să-şi cumpere pacienţii medicamente şi mâncare. Problema nu o văd, însă, atât de mult pe medicamente şi pe hrană.

Dacă chiar se întâmplă, o să-i rambursăm pacientului banii pe care i-a cheltuit ulterior. Adevărata problemă va fi pe partea de urgenţe. Dacă îţi vine un pacient cu politraumatisme şi tu nu ai ace, aţă etc. atunci va fi o problemă.

Fără operaţii, timp de trei zile

Când am oprit pentru trei zile operaţiile programate (la sfârşitul lunii trecute – n.r.), tocmai de aceea am făcut-o, să nu fie afectate urgenţele”, a declarat managerul Spitalului Județean din Braşov.

Potrivit acestuia, renegocierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate ar putea aduce unităţii sanitare între 300.000 şi 700.000 de lei în plus, bani din care ar putea fi plătite o parte din datorii.

La sfârşitul lunii trecute, blocul operator al Spitalului Județean Braşov a fost închis pentru 3 zile, pacienţii fără urgenţe fiind reprogramaţi la date ulterioare, din cauza demisiei şefului de secţie, pe fondul situaţiei financiare critice în care se află spitalul, cauzată inclusiv de întârzierile în decontarea sumelor pe care ar fi trebuit să le vireze Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din Braşov unităţii sanitare.