Sindicatele din Educaţie, mulţumite de discuţiile de la Guvern. Cu cât vor creşte salariile profesorilor în 2023

Elena Marinescu 13/12/2022 | 18:12 Ştiri
Sindicatele din Educaţie, mulţumite de discuţiile de la Guvern. Cu cât vor creşte salariile profesorilor în 2023

UPDATE. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat marţi seara că, prin bugetul pe 2023, salariile în educaţie vor creşte în medie cu 7%.

El a arătat că a avut loc la Guvern o întâlnire la care au participat reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ, care s-a încheiat cu promisiunea fermă a premierului că vor găsi soluţii pentru salarizarea cadrelor didactice.

”Calculul este minimal, per total, salariile au crescut sau vor creşte în medie cu 7%, care poate să însemne la 4.000 de lei, 280 de lei, sau la 2.600 cât este salariul debutantului, mult prea puţin”, a spus reprezentantul Guvernului.

Ciucă promite o abordare salarială unitară şi echitabilă pentru sectorul Educaţiei

Guvernul analizează o formulă de abordare salarială unitară şi echitabilă pentru sectorul Educaţiei, în corelare cu importanţa strategică acordată învăţământului, a transmis, marţi, prim-ministrul Nicolae Ciucă, la o întâlnire avută, la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai sindicatelor din domeniu.

El a menţionat că această abordare se înscrie în cadrul de susţinere de care se bucură Proiectul „România Educată”, reflectată în pachetul Legilor Educaţiei, se arată într-un comunicat al Executivului.

„Pregătim investiţii masive din PNRR pentru ca toate şcolile din România să beneficieze de dotări moderne, atât în clase, cât şi în laboratoare sau ateliere de practică. Valoarea totală a fondurilor alocate este de aproape un miliard de euro, bani aflaţi la dispoziţia ţării noastre în următorii trei ani. Alocăm Educaţiei pentru anul următor cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani – aproximativ 50 de miliarde de lei „, a afirmat Ciucă.

La discuţii au participat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, membri ai Cancelariei prim-ministrului şi lideri ai Federaţiilor „Alma Mater”, „Spiru Haret” şi Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Sindicaliştii, mulţumiţi de discuţiile cu oficialii guvernamentali

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „noi am cerut, de exemplu, ca toate salariile (din educație – n.red) să crească cu cel puțin 15%”. Este vorba despre salariile personalului nedidactic, didactic auxiliar și didactic. Inițial, acesta a fost întrebat ce au cerut sindicatele la întâlnirea de la Guvern, iar răspunsul liderului sindical a fost „creșterea decentă”. După aceea, acesta a dat exemplul creșterii salariilor cu 15%. Declarațiile au fost făcute după întâlnirea sindicatelor cu premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit edupedu.ro, aceasta a mai spus că urmează să primească un răspuns de la Guvern: „Eu spun că a fost o întâlnire foarte bună, care permite luarea în discuție a unor probleme majore cu care noi ne confruntăm. Bineînțeles că ele sunt de natură salarială, în primul rând, vizează personalul nedidactic, didactic auxiliar și nu numai aceste categorii. Urmează ca în perioada imediat următoare, pe baza unei analize foarte serioase, să primim răspuns la solicitările noastre.”

Marius Nistor a mai declarat că premierul Ciucă a spus că „problemele sunt reale și urmează să analizeze. Există toată deschiderea pentru identificarea unor soluții”. Întrebat de data la care s-ar putea aplica creșterile de 15%, acesta a răspuns că „până a discuta data, noi discutăm în momentul de față de impactul pe care îl ordonanța 168 și despre faptul că, până în decembrie, legea 153 avea ca termen aplicarea ei în integralitate.

Aplicarea în integralitate a legii 153 pentru unii va însemna chiar creșterile acelea de 15%. Pentru alții, nu înseamnă așa ceva. Pentru unii vor fi creșteri de 4% , pentru alții de 0%. Categoric, am nevoie de o modificare a Legii 153 sau de identificarea unei soluții, ca să pot opera creșteri, pentru cei care sunt deja la maximum. Soluțiile sunt la Parlament.”

Cu cât vor creşte salariile angajaților din Educație în 2023

Salariile cadrelor didactice și ale angajaților din Educaţiei ar urma să crească doar cu 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației publicată în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023 de către Ministerul de Finanțe.

Ministrul Educației, Ligia Deca, declara recent că se discută creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2023, dar că procentul de majorare este încă în discuție. Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente.

Cu toate acestea, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, salariile în întreg sectorul angajaților la stat, deci inclusiv în Educaţie, vor fi majorate cu 10% de la 1 ianuarie 2023. Astfel, toți angajații din sistemul bugetar vor avea 10% în plus la salariul de bază pe care îl au în prezent, dar nu mai mult decât grilele de salarizare prevăzute de Legea 153 din 2017.

Salariile profesorilor, pe fiecare funcție și grad didactic, potrivit grilei de salarizare din Legea 153/2017

Salariul de bază, brut, al unui profesor va ajunge la 5.500 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2023, în funcție de vechimea în muncă și gradul didactic al acestuia, dacă Guvernul ar aproba majorarea de 10% și cadrul didactic respectiv ar ajunge astfel la suma prevăzută de grila de salarizare din lege.

În 2020 creșterea salariilor a fost blocată de Guvernul Orban, salariile în Învățământ fiind blocate. În acel moment Ministerul Educației arăta într-un document oficial că până la sumele prevăzute în grila de salarizare din Legea 153 ar mai fi, în medie, 16%. În 2021 a fost din nou o înghețare a lefurilor cadrelor didactice și personalului din învățământ, după care în 2022 au fost două creșteri de câte aprox. 4 procente – în ianuarie și august. Sindicatele arătau că ar mai fi nevoie de încă 8% pentru a ajunge la grila prevăzută de legea salarizării.

Astfel, creșterea de 10 procente prevăzută de proiect ar fi, pentru profesori, în medie de 8%, pentru că sumele nu ar putea depăși salariile de bază din grila de salarizare, după cum se arată în același proiect.

Concret, pentru funcțiile de conducere şi control din învățământul preuniversitar, cum ar fi director și director adjunct de școală, inspector școlar general, inspector școlar adjunct sau inspector școlar de specialitate, salariile de bază la 1 ianuarie 2023 ar putea fi următoarele:

Un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună, dacă se aplică grila de salarizare din Legea 153 și dacă creșterea de 10% din proiectul de OUG dezbătut asigură majorarea până la acel nivel. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei.

Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei.

Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată, potrivit edupedu.ro. Un institutor debutant (cu vechime de până la un an) va avea salariul de bază de 4.089 lei, la fel ca al unui profesor debutant.

Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.

Grilele de salarizare:

Salariile în învăţământul universitar

Un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 10.880 lei pe lună, în timp ce un profesor universitar cu 5-10 ani vechime va avea 5.625 lei pe lună, dacă se aplică grila de salarizare din Legea 153 și dacă creșterea de 10% din proiectul de OUG dezbătut asigură majorarea până la acel nivel.

Un conferenţiar universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 7.546 de lei pe lună, iar un lector cu aceeaşi vechime 5.212 lei. Pentru un asistent universitar salariul de bază va fi de la 4.130 lei până la 4.554 lei, în funcţie de vechimea în învăţământ.

Notă: Salariile de bază prevăzute în Legea 153 sunt salarii brute. Pentru stabilirea salariului net se scad contribuțiile și impozitul pe venit – circa 42%. De asemenea, venitul salarial mai poate include și sporuri, indemnizații și alte componente, în funcție de care sumele pot fi diferite de la un angajat la altul.