Semnal de alarmă: piața construcțiilor a atins minimul ultimului deceniu. ”Amputarea investițiilor publice afectează competitivitatea constructorilor”

Andreea Neferu 08/03/2018 | 18:46 Ştiri
Semnal de alarmă: piața construcțiilor a atins minimul ultimului deceniu. ”Amputarea investițiilor publice afectează competitivitatea constructorilor”

 

Piața construcțiilor s-a ridicat anul trecut la 8,86 miliarde de euro, atingând un minim al ultimului deceniu, potrivit Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).

”Volumul valoric al activității în sectorul de construcții în 2017 a continuat să scadă, menținând în mod regretabil recesiunea tehnică confirmată de Eurostat (agenția europeană de statistică – n.red.) la finalul anului 2016”, spune Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO.

În acest context, ponderea în  PIB a sectorului de construcții s-a redus la 4,6% în 2017, în condițiile în care potențialul său este de circa 8-9%, potrivit ARACO.

Pe de altă parte, numărul mediu de angajați din piața construcțiilor a ajuns anul trecut la 384.600, în creștere cu 2% față de 2016, dar cu 7% mai mic față de 2008. Venitul mediu brut pe salariat a fost în 2017 de 512 euro/lună, în creștere cu 6,44% față de anul precedent, în timp ce productivitatea medie anuală a fost de 23.047 euro/salariat, în declin cu 7,3% față de 2016.

În ciuda faptului că sectorul privat a „duduit” și că investițiile în proiecte rezidențiale au fost pe plus anul trecut, reducerea investițiilor de stat și-a pus amprenta asupra industriei de construcții în ansamblu. Potrivit datelor ARACO, anul trecut statul a făcut investiții de doar 26,7 miliarde de lei, în scădere cu 9% față de 2016 și cu 35% față de 2015. ”Eșecul relansarii investiționale în 2017 și amputarea investițiilor la rectificările bugetare au amplificat efectele profund negative în planul menținerii competitivității operatorilor din sector”, spune Plosceanu.

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut anul trecut cu 5,4% față de 2016, în ciuda faptului că economia a crescut, în ansamblu, cu 7%, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în 2017 de construcțiile inginerești – de infrastructură -, care au avut un minus de 21,3%. Totodată, clădirile nerezidențiale au consemnat un declin de 12,6%, în timp ce, la polul opus, construcțiile rezidențiale au avut un salt spectaculos de 69,7%.

Pe elemente de structură, lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 24,6%, iar cele de reparații capitale – cu 17,7%. Pe de altă parte, construcțiile noi au înregistrat un plus de 4,9%.


Sursă foto: NewMoney/Laszlo Raduly

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.