Șeful grupului israelian Danya Cebus: Costurile de construire au crescut cu 20% anul acesta

Andreea Neferu 27/10/2017 | 17:46 Ştiri
Șeful grupului israelian Danya Cebus: Costurile de construire au crescut cu 20% anul acesta

Piața de construcții private din România este în creștere, însă se confruntă cu un deficit de personal, motiv pentru care și costurile de construire se majorează de la an la an, spune Ronen Ginsburg, președinte și CEO al constructorului de origine israeliană Danya Cebus, parte a grupului Africa Israel Investments.

”România este o piață care crește constant, este cea mai bună piață pentru noi. (…) Când Danya a intrat în România acum 10 ani, muncitorii (din construcții – n.r.) erau plătiți cu un euro pe oră, apoi după câțiva ani, costul a crescut la 2-3 euro, iar astăzi vorbim deja de 5-6 euro/oră. Spre exemplu, un cost de construire de 400-450 euro/metru pătrat pentru rezidențial nu mai este sustenabil pentru constructori. Numai anul acesta costurile de construire au crescut cu 20%. Și pe birouri costurile au ajuns la 750 de euro/metru pătrat”, a spus Ginsburg, prezent la evenimentul de inaugurare a primelor clădiri de birouri din proiectul Timpuri Noi Square, dezvoltate de compania Vastint și construite de compania israeliană Danya Cebus.

Din ce în ce mai mulți jucători din construcții au tras semnale de alarmă anul acesta cu privire la creșterea costurilor de construire, în special din cauza faptului că forța de muncă se găsește cu greu, iar salariile din această industrie au crescut semnificativ.

Grupul Danya Cebus activează în Israel, Rusia, Statele Unite și România, potrivit datelor de pe site-ul companiei.
Danya Cebus, companie care a ridicat centrul comercial AFI Cotroceni din București, lucrează în prezent la trei șantiere cu o suprafață de 220.000 de metri pătrați, pe segmentele rezidențial, retail și birouri.

Astfel, după ce anul acesta a livrat prima fază a birourilor Timpuri Noi Square dezvoltate de suedezii de la Vastint, faza a doua a complexului rezidențial Adora Urban Village a israelienilor de la Tagor și proiectul de extindere a mallului AFI Cotroceni, Danya Cebus lucrează acum pe alte trei șantiere: AFI Tech Park, parc de birouri de 37.000 mp în  București, AFI Brașov, o dezvoltare mixtă cu o componentă de retail și una de birouri totalizând 165.267 mp, respectiv ansamblul rezidențial New Point al companiei israeliene Shikun & Binui RED.

Compania a înregistrat anul trecut afaceri de 188 de milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.


Sursă foto: Danya Cebus

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.