Șeful CIA: Ucraina poate pierde războiul anul acesta

Andrei Dumitru 19/04/2024 | 10:40 Ştiri
Șeful CIA: Ucraina poate pierde războiul anul acesta

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului 2024 dacă Statele Unite nu îi vor furniza în continuare ajutor militar, relatează Agerpres.

Avertismentul din partea şefului CIA a avut loc cu două zile înainte de votul, programat sâmbătă, în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu un nou pachet de ajutor în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, în principal cu caracter militar, după luni de blocaj politic.

„Cu impulsul – atât practic, cât şi psihologic – pe care l-ar oferi un ajutor militar, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024”, a mai spus Burns într-un discurs la Centrul George W. Bush.

„Fără ajutor suplimentar, situaţia este mult mai gravă”, a afirmat el. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârşitul anului 2024, sau cel puţin să-l pună pe (preşedintele rus Vladimir) Putin într-o poziţie în care ar putea dicta termenii unui acord politic”, a adăugat el, fără a detalia ceea ce a vrut să spună prin „pierderea” războiului.

Pentru a ilustra lipsa de muniţie a armatei ucrainene, el a afirmat că două brigăzi – unităţi de peste 2.000 de soldaţi – aveau doar „15 obuze de artilerie pe zi” şi în total „42 de obuze de mortier”.

În condiţiile unui ajutor occidental care se epuizează, Ucraina se confruntă cu o lipsă tot mai mare de resurse şi le cere partenerilor săi occidentali să-i livreze mai multe arme şi sisteme de apărare antiaeriană.