Se schimbă regulile importului de personal străin în România

Andrei Dumitru 06/07/2023 | 14:57 Ştiri
Se schimbă regulile importului de personal străin în România

Conform unui nou proiect de lege, aducerea în țară a personalului străin va fi posibilă doar prin intermediul agențiilor acreditate și prin depunerea unor garanții financiare considerabile. Se preconizează că odată cu aceste schimbări legislative o mare parte a companiilor care în prezent au ca obiect de activitate recrutarea și plasarea personalului străin în țară vor fi nevoite să își sisteze activitatea.

La solicitarea patronatelor din domeniul recrutării forței de muncă străine, în prezent se lucrează la un nou set de reglementări al căror scop final este acela de a reduce considerabil fraudele existente pe piața importului de personal. O nouă prevedere este cea a oferirii de garanții suplimentare angajatorilor români și de a combate într-o manieră eficientă traficul de persoane.

Printre prevederi se numără și înființarea unei autorități speciale care va acredita agențiile de recrutare, existența unui Registru European de Evidență a Muncitorilor Străini, precum și obligativitatea ca firmele din domeniu să dețină un capital social de minim 80.000 de euro și să ofere garanții financiare de minim 3000 de euro pentru fiecare muncitor străin plasat.

„Practic va crește foarte mult costul pentru aducerea și garantarea muncitorilor. Vor rămâne pe piață doar agențiile care se ocupă strict de recrutare și plasare. Vor dispărea firmele de apartament care vând avizele de muncă.

Noi oferim garanții financiare foarte mari pentru personalul străin adus în țară încă de acum 13 ani. Vorbesc aici despre personalul din Filipine, pentru care chiar și fără existența acestei legii suntem obligați să monitorizăm constant muncitorii aduși în țară și să garantăm pentru fiecare om în parte. Mai mult decât atât, schimbarea angajatorului se face doar prin noi și cu aprobarea Ministerului Muncii din Filipine, asigurând astfel un welfare al filipinezilor.

Nu veți găsi personal filipinez care stă fără cazare sau mâncare. Acum acest model se va aplica peste tot, iar cine nu se va supune va fi exclus de pe piață”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia.

Despre consecințele suportate de agențiile de recrutare atunci când vorbim despre muncitori care decid să fugă din țară, Yosef Gavriel Peisakh a completat: „În situațiile în care se va constata că cel mult 25% din personalul plasat de către o agenție a fugit din România, licența companiei respective va fi revocată, iar agențiile vor plăti 3.000 de euro pentru fiecare muncitor care nu și-a respectat clauzele contractuale.”.

Work from Asia este prezentă pe piața din România de 13 ani. Compania asigură forță de muncă din țări precum: Filipine, Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Indonezia, Pakistan, India și Bangladesh.