Scandal în Coaliţie, după apariţia unui amendament care practic ”naţionalizează” Pilonul 2 de Pensii

Andrei Dumitru 26/09/2023 | 15:21 Ştiri
Scandal în Coaliţie, după apariţia unui amendament care practic ”naţionalizează” Pilonul 2 de Pensii

Liderii coaliţiei s-au reunit marţi, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa de Guvern, pentru a stabili ce amendamente aprobă în proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale. Apariţia unui articol nou, care practic prevede o naţionalizare a Pilonului doi de pensii, potrivit unor surse politice, a provocat scandal în interiorul şedinţei, liberalii nefiind de acord cu acesta. În plus, taxarea băncilor se modifică în sensul în care acestea ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, dublu faţă de prevederea iniţială de 1%.

Articolul nou apărut prevede că ”persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidenţe până cel târziu la data de 31 martie 2024.

În plus, persoanele prevăzute la alin.(1) şi (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu îşi exprimă opţiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidenţe rămân asigurate în sistemul public de pensii”.

Acest articol a provocat scandal în coaliţie, liberalii respingând prevederea.

O altă nouă prevedere se referă la taxarea băncilor, care ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025. În varianta iniţială a proiectului de asumare, impozitul pentru bănci era de 1%.

Guvernul se reuneşte marţi, de la ora 15.00, în şedinţă pentru a aproba varianta finală a proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului, cu amendamentele acceptate.

În cursul serii, de la ora 18.00, este programată şedinţa de plen reunit pentru asumarea răspunderii.

Florin Roman (PNL): Doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru

Deputatul PNL Florin Roman a declarat marţi, despre articolul privind naţionalizarea ”mascată” a Pilonului 2 de Pensii, care a apărut în lista amendamentelor depuse de coaliţie la proiectul de asumare a răspunderii Guvernului, că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD, Daniela Pescaru şi doar vigilenţa parlamentarilor PNL a făcut să observe acest lucru.

”În timpul şedinţei de vot final, am primit pe grupul deputaţilor PNL o situaţie cu amendamentele pe care urmau să le susţină liderii de grup ai PNL şi PSD. Aici era şi un articol 7 care pentru noi a fost o surpriză totală, prin care practic se propunea o naţionalizare oarecum mascată a Pilonului 2 de Pensii, o propunere care vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru şi doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru”, a spus Florin Roman.

El a precizat că ”PNL a luptat timp de patru ani cu regimul Dragnea, pentru a apăra Pilonul doi de Pensii”. ”Acum era o formă mai diluată în sensul în care nu mai era obligativitate, era o opţionalitate, în schimb, modul în care era redactat acest amendament era unul extrem de periculos, în sensul în care cei care nu optau, în scris, pentru a continua Pilonul 2 de Pensii se trezeau că peste noapte, tot ceea ce au agonisit practic merge într-o naţionalizare mascată”, a explicat deputatul PNL. Florin Roman a mai spus că i s-a solicitat preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, să intervină la nivelul coaliţiei.

”Ca să fim siguri că nu este loc de întoarcere, am depus şi un amendament împreună cu preşedintele comisiei de buget-finanţe, Bogdan Huţucă.

”Acest lucru s-a mai discutat pe la colţuri, nimic asumat, tocmai de asta astăzi am fost vigilenţi pentru că ne aşteptam ca o asemenea surpriză, în ghilimele, să apară”, a arătat Florin Roman. Întrebat cum este posibil ca ministrul de Finanţe să nu fi ştiut de acest articol, Roman a spus: ”Eu nu am spus că domnul Boloş ştie sau nu ştie, vă spun că autorul acestui amendament este doamna secretar de stat. Asta trebuie să lămurim şi cu dânsul. Ca să fie un amendament transformat în lege trebuie să fie asumat de un parlamentar”, a completat el.

”Autorul acestui material trimis la Parlament este doamna Pescaru”, a mai arătat Roman.

Deputatul PNL a fost întrebat dacă premierul Ciolacu ştia de acest amendament. ”Nu ştiu dacă domnul Ciolacu ştia dar nici nu cred că era străin de acest subiect, dar nu vreau să fac acuzaţii fără acoperire”, a răspuns el.

Florin Roman a anunţat o discuţie cu ministrul de Finanţe. ”Se ştie foarte clar, este o linie roşie..”, a  mai spus deputatul PNL.