Scăderi pe bursă ale acţiunilor unor bănci europene. Apel transmis de Banca Centrală Europeană

Elena Marinescu 24/03/2023 | 20:00 Ştiri
Scăderi pe bursă ale acţiunilor unor bănci europene. Apel transmis de Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană a dat asigurări liderilor europeni că băncile din zona euro sunt sigure, dar le-a cerut să continue cu schema UE de asigurare a depozitelor, au declarat pentru Reuters oficiali ai blocului comunitar.

În a doua zi a discuţiilor de la Bruxelles, liderii UE au discutat probleme economice, inclusiv modificarea reglementărilor privind deficitul şi datoria în blocul comunitar, dar temerile privind impactul asupra sectorului bancar european al dificultăţilor cu care se confruntă Credit Suisse şi Silicon Valley Bank (SVB) au fost pe agenda reuniunii, susţin oficialii.

Scăderi pe bursă ale acţiunilor unor bănci europene

Vineri, acţiunile unor bănci europene înregistrau scăderi semnificative, în special UBS, care a preluat Credit Suisse. La Bursa de la Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank înregistrau a treia zi de declin, de peste 12%, în urma majorării costului asigurării bondurilor băncii germane împotriva riscului de neplată. Investitorii sunt îngrijoraţi, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.

Conform oficialilor UE, citaţi de Agerpres, preşedintele BCE, Christine Lagarde, le-a spus liderilor Uniunii că „sectorul bancar din zona euro este solid, deoarece reformele convenite pe plan global după criza financiară mondială au fost aplicate tuturor băncilor, iar BCE dispune de instrumentele necesare pentru a acorda lichidităţi sistemului dacă este necesar”.

Apărând decizia BCE de a majora dobânzile într-un moment de turbulenţe pe pieţele financiare globale, Lagarde a declarat că nu există compromis între lupta contra inflaţiei şi menţinerea stabilităţii sectorului bancar.

„Setul nostru de instrumente ne permite se rezolvăm atât riscurile privind inflaţia, cât şi pe cele din sectorul bancar. Suntem decişi să readucem inflaţia la 2%. Vom decide viitoarele majorări de dobânzi în funcţie de datele pe care le primim”, susţine şeful BCE.

Apel pentru implementarea sistemului european de garantare a depozitelor

Lagarde a solicitat liderilor UE să continue proiectul uniunii bancare, început în 2012, care nu are încă un sistemul european de garantare a depozitelor (EDIS). Proiectul este inspirat din Statele Unite şi ar urma să protejeze mai bine băncile în caz de criză, deoarece clienţii lor, asiguraţi că nu îşi vor pierde banii, ar evita să se grăbească la ghişee pentru a-şi retrage economiile.

De asemenea, şeful BCE a cerut o uniune a pieţelor de capital în Europa care să dea firmelor, acum dependente în mare măsură de creditele bancare, un acces mai bun la finanţare, într-un moment în care ele concurează cu SUA şi China în domeniul tehnologiilor verzi.

„Acum, avem nevoie să înregistrăm progrese în finalizarea uniunii bancare. De asemenea, este necesară suplimentarea activităţii pentru a crea într-adevăr o uniune a pieţelor de capital în Europa”, a declarat Lagarde.