Săptămâna viitoare recordul de temperatură pentru Europa, de 48,8 grade Celsius, ar putea fi depăşit

Andrei Dumitru 13/07/2023 | 16:29 Ştiri
Săptămâna viitoare recordul de temperatură pentru Europa, de 48,8 grade Celsius, ar putea fi depăşit

Sudul Europei era sufocat joi de un val de căldură sever, în condiţiile în care meteorologii avertizează că temperaturile ar putea atinge săptămâna viitoare maxime record pentru continent, relatează News.ro.

Au fost emise alerte meteorologice în Insulele Canare din Spania, în  Italia, Cipru şi Grecia, iar autorităţile greceşti se aşteaptă ca temperaturile să ajungă până la 43 de grade Celsius şi chiar 44 de grade Celsius, vineri, respectiv sâmbătă.

În apropierea sitului arheologic al Acropolei din Atena, a fost amplasată o ambulanţă în aşteptare, potrivit presei locale, pregătită să acorde primul ajutor turiştilor care suferă din cauza căldurii.

Impactul căldurii extreme a fost adus în atenţie şi mai mult săptămâna aceasta de un studiu potrivit căruia până la 61.000 de persoane ar fi murit în valurile de căldură sufocante din Europa de vara trecută.

Guvernele şi angajatorii sunt presaţi să facă mai mult pentru a proteja lucrătorii expuşi la soarele arzător din cursul ultimului val de căldură, pe care Societatea Meteorologică Italiană l-a numit „Cerberus”, după numele câinelui cu trei capete al lumii subterane din mitologia greacă.

Există îngrijorări cu privire la impactul asupra celor care lucrează în aer liber în Italia, după ce un bărbat în vârstă de 44 de ani care vopsea marcaje rutiere în oraşul Lodi din nordul ţării s-a prăbuşit şi a murit săptămâna aceasta.

Autorităţile sanitare au emis un avertisment de alertă maximă, cod roşu, pentru 10 oraşe italiene pentru următoarele două zile, inclusiv la Roma, Florenţa, Bologna şi Perugia.

În Grecia, guvernul a ordonat suspendarea activităţii între orele locale 12.00 şi 17.00  în zonele în care riscul de căldură este foarte ridicat şi le-a cerut, de asemenea, angajaţilor din sectorul privat care au probleme de sănătate să lucreze de acasă.

Noi recorduri de temperatură, săptămâna viitoare

Recordul european de temperatură, de 48,8 grade Celsius, a fost înregistrat în Sicilia în august 2021, dar ar putea fi depăşit săptămâna viitoare, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene. Se preconizează că Italia va fi din nou unul dintre cele mai fierbinţi locuri din Europa.

„Săptămâna viitoare va fi un val de căldură chiar mai puternic decât acesta, unele valori din centrul sudului vor fi cu adevărat neobişnuite”, a declarat Luca Lombroso, meteorolog al grupului AMPRO din Italia.

„Marţi sau miercuri, la Roma şi Florenţa, vom depăşi probabil 40 de grade, iar temperaturi apropiate vor fi prezente şi în nord”, a adăugat el.

Marco Impagliazzo, preşedintele organizaţiei caritabile catolice Sant’Egidio, a avertizat că în jur de nouă milioane de italieni în vârstă trăiesc singuri sau cu un partener în vârstă şi sunt deosebit de vulnerabili la aceste fenomene. „Cu această singurătate şi această urgenţă de căldură, vedem un amestec exploziv”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Şi nu sunt doar oamenii cei care suferă. Grupul de lobby al fermierilor italieni. Coldiretti. a declarat că producţia de lapte a scăzut cu 10%, deoarece vacile mănâncă mai puţin pe timp de căldură, beau cantităţi uriaşe de apă şi produc mai puţin lapte.