Rusia și SUA neagă că ar negocia un plan secret de pace în Ucraina

Elena Marinescu 03/02/2023 | 19:11 Ştiri
Rusia și SUA neagă că ar negocia un plan secret de pace în Ucraina

Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii către Rusia.

Și SUA au respins un astfel de scenariu. Întrebat dacă șeful CIA a propus Moscovei un plan ce ar presupune ca Ucraina să cedeze 20% din teritoriul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Este o cacealma”.

Întrebat din nou dacă Burns a venit la Moscova în ianuarie pentru o întrevedere cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Peskov a subliniat din nou: „În ianuarie? Toată această relatare (despre planul SUA) este o cacealma”, potrivit Reuters și TASS, preluate de Agerpres.

Înainte de aceasta, cotidianul elveţian Neue Zürcher Zeitung a informat, citând surse, că preşedintele SUA, Joe Biden, i-ar fi trasat directorului CIA sarcina de a clarifica dacă Federaţia Rusă şi Ucraina sunt deschise negocierilor.

Potrivit cotidianului elveţian, SUA ar fi propus părţii ucrainene să renunţe la 20% din teritoriul său în schimbul păcii, dar că Moscova şi Kievul nu au acceptat această variantă. Şi Casa Albă a calificat aceste informaţii drept lipsite de temei.

După cum transmite Newsweek, care îl citează pe purtătorul de cuvânt adjunct al Consiliului de Securitate Naţională, Sean Davitt, informaţiile publicate în cotidianul elveţian „nu corespund realităţii”. La rândul său, un reprezentant al CIA a declarat, sub protecţia anonimatului, că aceste informaţii sunt „absolut false”.

Între timp, directorul CIA, William Burns, a spus că evoluțiile de pe front din următoarele șase luni vor fi „absolut cruciale” și că președintele rus Vladimir Putin nu a vorbit serios despre negocieri. „Cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele șase luni, după părerea noastră”, a explicat Burns. Rușii atacă zonele din estul Ucrainei, atât terestru, cât și aerian.