Românul care conduce unul dintre cele mai cunoscute lanțuri hoteliere din Polonia

NewMoney 27/01/2023 | 11:04 Ştiri
Românul care conduce unul dintre cele mai cunoscute lanțuri hoteliere din Polonia

Pentru românul Gheorghe Marian Cristescu, Polonia nu este doar o țară în Europa Centrală și de Est, ci și locul unde și-a construit, pas cu pas, cariera profesională. În ultimii ani, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți oameni din turismul polonez.

”În momentul de față, suntem cel mai mare investitor în domeniul hotelier din Polonia. Avem în jur de 30 de proiecte în care investim, în același timp, peste un miliard se zloți (moneda poloneză – PLN, n.r.). Mai mult, colaborăm cu cele mai mari companii hoteliere, la nivel internațional”, spune Gheorghe Marian Cristescu (50 de ani), CEO al Polski Holding Hotelowy (PHH), într-un interviu cu NewMoney, reliefând astfel nivelul de dezvoltare al grupului pe care îl conduce. Sunt investiții pe termen mediu și lung, majoriatea modernizări. ”De când mă aflu aici, s-au și construit câteva hoteluri, mai ales lângă aeroporturi.” Grupul PHH (din care fac parte mai multe firme cu servicii conexe), deținut de statul polonez, a ajuns în anul 2022 la o cifră de afaceri de aproape 430 de milioane de zloți.

Cristescu a făcut primul pas în industria hotelieră în urmă cu mai bine de 25 de ani, lucrând ca portar la hotelul Radisson, în orașul Szczecin, locul unde a absolvit facultatea de Științe Politice. ”După terminarea facultății, acesta a fost primul meu loc de muncă. Șomajul era foarte ridicat atunci”, își amintește el. Povestește că a urcat treaptă cu treaptă în cariera sa, păstrând domeniul hotelier. Astfel, a lucrat în lanțuri hoteliere de top, printre care Accor Hotels și Best Western, unde a ajuns în funcții de conducere, luând decizii cheie la nivel de strategie. De exemplu, în calitate de director pentru Polonia și țările baltice, în cadrul structurii Best Western International, a inițiat un nou trend în ceea ce privește acordurile de franciză cu hotelurile.

Un lanț cu 54 de hoteluri

După circa șase ani în care a condus PHH, participând la dezvoltarea unuia dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din regiune – astăzi fac parte 54 de hoteluri din acest lanț (situate în diferite zone turistice), în luna iunie 2022 a fost reales în funcția de CEO pentru încă un mandat de trei ani. Cu alte cuvinte, îndeplinește această funcție neîntrerupt din 2016, iar obiectivul holdingului pe care îl conduce este de a consolida facilitățile hoteliere deținute de Trezoreria Statului și de a reconstrui capitalul polonez în domeniul turismului. ”Într-o perspectivă mai amplă, consolidarea companiilor hoteliere în cadrul Grupului PHH va face parte din cel mai mare proiect de infrastructură din Polonia – construcția Portului Central de Transport.” În paranteză spus, Cristescu este și cofondator al Camerei Româno-Poloneze de Comerț și Industrie.

De-a lungul timpului, Grupul PHH s-a remarcat la nivel internațional și prin parteneriatele de lungă durată cu lanțuri hoteliere precum Marriott International, Hilton International, Best Western Hotels&Resorts, InterContinental Hotels Group sau Louvre Hotels Group. De remarcat este și sprijinul oferit de PHH refugiaților din Ucraina. ”Chiar în momentul de față avem câteva sute de refugiați în câteva hoteluri. Am oferit aproape 300.000 de camere de la începutul războiului”, punctează Gheorghe Marian Cristescu.

Acesta a obținut de-a lungul timpului numeroase distincții și premii care au legătură cu domeniul turismului. De exemplu, cu referire la anul trecut, s-a clasat pe locul al doilea într-un top realizat de revista de specialitate Wasza Turystyka – un clasament cu ”Cele mai influente 100 de persoane din turismul polonez, în 2022”.

Deși s-a stablit în Polonia de câteva decenii, Gheorghe Marian Cristescu și-a păstrat intact dorul de România: ”De două-trei ori pe an, merg în București, unde locuiesc părinții și fratele meu.”