Românii nu vor mai putea fi hârțuiți de recuperatorii de credite

Elena Marinescu 29/02/2024 | 17:53 Ştiri
Românii nu vor mai putea fi hârțuiți de recuperatorii de credite

Românii care nu mai au bani să îşi plătească ratele la bancă nu vor mai putea fi hărțuiți de firmele de recuperare care cumpără creditele cu restanțe şi cer dobânzi uriașe.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează relația dintre cei care cumpără creanțe de la bănci și debitori. Dacă până acum firmele de recuperare puteau trece destul de ușor la executarea silită a debitorului și puteau apela la metode precum hărțuirea, cum se plâng unii dintre clienți, acum riscă controale și amenzi usturătoare.

Administratorii de credite cumpărate de la bănci sau alte entități, cunoscuți pentru români sub titulatura de firme de recuperare, vor avea obligații mult mai stricte în relația cu debitorii.

Firmele de recuperare, obligații mai stricte

Mai mult, pentru prima dată, ei vor trebui să fie autorizați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Este vorba despre o directivă europeană pe care România o implementează oricum cu întârziere, informează antena3.ro.

Potrivit datelor BNR, anul trecut, rata creditelor neperformante – adică cele cu întârzieri mai mari de 90 de zile, se apropia de 3% în sistemul bancar. Numărul debitorilor cu restanțe depășea 234.000 în cazul băncilor și aproximativ 30.000 în cazul IFN.