Românii ar putea plăti o nouă taxă la spitalele de stat

Elena Marinescu 24/10/2023 | 18:42 Ştiri
Românii ar putea plăti o nouă taxă la spitalele de stat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat intenția de a introduce o nouă taxă pentru pacienții român care apelează la serviciile medicale ale unui spitalul de stat. Aceştia vor fi nevoiți să plătească bani în plus dacă își doresc ca un anumit medic să îi trateze.

Inițiativa ar schimba complet sistemul medical românesc, însă aceste măsuri vor fi aplicate treptat până în anul 2030. „Ceea ce a existat ca discuţie în spaţiul public ca şi România, de exemplu, spitalele publice să poată să aibă un pachet de servicii care pot fi acordate după programul de lucru sau să poţi să îţi alegi medicul curant şi aşa mai departe şi aceste servicii care ar putea fi oferite în spitale publice tot aşa ar putea să fie rezultatul unui pachet complementar de asigurări, iar acest pachet de asigurări poate fi oferit de un asigurator public sau de unul privat”, a precizat ministrul Sănătății, potrivit realitatea.net.

Pentru a veni cu argumente cu privire la această modificare legislativă, Alexandru Rafila a spus că măsura există deja în mai multe spitale din Europa și din Israel.

„Foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru, spitale din Israel fac exact acelaşi lucru. Şi asta cred că este dezvoltarea sănătoasă care duce şi la închiderea dezbaterii legate de persoanele care profesează în domeniul care lucrează, în domeniul public sau privat sau în amândouă locurile, dacă îi oferă unui specialist posibilitatea să profeseze după program în unitatea sanitară în care el funcţionează în mod obişnuit”, a mai spus Alexandru Rafila.