România, trei medalii, dintre care două de aur, la Campionatul european de șah pentru juniori

Andrei Dumitru 15/09/2023 | 14:42 Ştiri
România, trei medalii, dintre care două de aur, la Campionatul european de șah pentru juniori

Campionatul European de Șah pentru Juniori, desfășurat între 5 și 14 septembrie la Mamaia (Constanța), s-a încheiat cu rezultate remarcabile pentru țara noastră, care a intrat în competiție cu aproape 170 de șahiști și șahiste dintre cei peste 900 de participanți ai ediției de anul acesta.

Trei juniori au adus medalii României, aur prin Maria Anistoroaei și Vladimir Sofronie, respectiv argint prin Henry Tudor. Acesta din urmă a fost foarte aproape de aur, cu cinci victorii consecutive în ultimele cinci runde și un turneu încheiat fără înfrângere, departajarea de locul 1 fiind făcută la punctaj. În mod remarcabil, Maria Anistoroaei, aflată la prima ei participare în această competiție, a reușit să își asigure medalia de aur în secțiunea U10 pentru fete cu o rundă înainte de finalizarea turneului. De asemenea, Vladimir Sofronie a obținut medalia de aur în categoria Open 10 ani, urmând o serie de cinci victorii consecutive.

Foarte aproape de podium au mai fost și alți reprezentanți ai României, precum Eliza Ioana Bădescu, locul 4 la fete U08 și Sara Maria Șunea, locul 4 la fete U12.

“România are șanse să devină o forță a șahului internațional, iar rezultatele de la Mamaia ne dau speranțe. În lumina declarațiilor făcute și de Mihai Covaliu, președintele COSR, susținem cu tărie ideea ca șahul să devină un sport olimpic. Având în vedere performanțele recente ale jucătorilor noștri la nivel european, suntem mai determinați ca niciodată să îndeplinim criteriile necesare pentru a face parte din familia olimpică. Aceasta este o recunoaștere nu doar a talentului și a dedicării jucătorilor, ci și a potențialului enorm pe care șahul îl are ca disciplină care îmbină strategia și concentrarea, asemenea altor sporturi olimpice. În numele Federației Române de Șah, suntem încrezători că aceasta este direcția corectă pentru dezvoltarea continuă a șahului în România”, a declarat Vlad Ardeleanu, președintele FR Șah.

La ediția de anul acesta, organizată pentru a doua oară la Mamaia, au participat 928 de șahiști din 46 de țări – categorii U08, U10, U12, U14, U16 și U18, secțiunile open și fete. Nivelul a fost unul extrem de ridicat, cu 13 maeștri internaționali, 61 de maeștri FIDE și 21 de maestre FIDE, potrivit Federației Române de Șah, organizator alături de European Chess Union.

Iată tabloul complet al micilor campioni ai Europei:

 • Open 8: Mahammad Kazimzade (locul 1), Luca Protopopescu (locul 2), Artem (locul 3)
 • Open 10: Vladimir Sofronie (locul 1), Marc Llari (locul 2), Ali Poyraz Uzdemir (locul 3)
 • Open 12: Khagan Ahmad (locul 1), Henry Edward Tudor (locul 2), Alfred Nemitz (locul 3)
 • Open 14: Rustam Rustamov (locul 1), Benik Agasarov (locul 2), Baptiste Lissillour (locul 3)
 • Open 16: Jakub Seemann (locul 1), Diego Macias Pino (locul 2), Jachym Nemec (locul 3)
 • Open 18: Arsen Davtyan (locul 1), Khazar Babazada (locul 2), Elham Abdrlauf (locul 3)
 • Fete 8: Mehriban Afmadli (locul 1), Daria Kravchuk (locul 2), Mariam Rekhviashcvili (locul 3),
 • Fete 10: Maria Anistoroaei (locul 1), Lilian Schirmbeck (locul 2), Zuzanna Kaminska (locul 3)
 • Fete 12: Kinga Lajdamik (locul 1), Blanka Ejsymont (locul 2), Saadat Bashirli (locul 3)
 • Fete 14: Kesaria Mgelazdze (locul 1), Mariam Tsetskhladze (locul 2), Sofiia Moskalets (locul 3)
 • Fete 16: Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (locul 1), Dila Baloglu (locul 2), Maria Siekanska (locul 3)
 • Fete 18: Martyna Wikar (locul 1), Ayan Allahverdiyeva (locul 2), Juliette Cornileau (locul 3)

“Aplaudăm performanța excepțională a celor trei șahiști români talentați și le transmitem felicitările noastre pentru remarcabila realizare. Într-un an marcat de excelență sportivă, România a reunit o echipă extrem de talentată și promițătoare pentru competițiile viitoare. Fundația Superbet rămâne ferm angajată în susținerea șahului pe care-l consideră un instrument crucial în dezvoltarea gândirii strategice și, în general, pentru pregatirea tinerilor pentru viitor”, a declarat Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet, partener strategic al competiției și al FR Șah, alături de One United Properties

Agenția Națională pentru Sport și Primăria Constanța au fost parteneri instituționali ai ediției 2023, iar AQUA Carpatica, Alpha Bank Romania, Aeroportul Henri Coandă și Autonom, sponsori, respectiv partener de mobilitate.