România nu scapă de vaccinurile anti-COVID. Rafila anunţă că un nou lot va veni în ţară

Elena Marinescu 05/12/2023 | 14:05 Ştiri
România nu scapă de vaccinurile anti-COVID. Rafila anunţă că un nou lot va veni în ţară

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi că România are de primit 1,2 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la Moderna, adoptate noilor tulpini, care au fost plătite în urmă „cu mai bine de doi ani”.

„Ele au fost achiziţionate în momentul în care s-au făcut acele memorandumuri semnate de Guvern în anul 2021. Avem în momentul de faţă o singură tranşă de circa 1,2 milioane de doze de la Moderna. Este vaccin adaptat tulpinilor de acum. Este un vaccin care fusese plătit încă din anul 2020 ca şi avans la contractul iniţial. Este practic un vaccin care trebuia oricum livrat pentru că fusese plătit în urmă cu mai bine de doi ani”, a afirmat ministrul.

Rafila a dezvăluit recent ce sumă a plătit țara noastră pentru serurile cumpărate în pandemie: 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze pe care le-am primit din cele 80 contractate. România, alături de alte țări, a înștiințat printr-o scrisoare Comisia Europeană că avem suficiente vaccinuri în stoc și renunțăm la surplusul de 45 de milioane de doze.

În întreaga lume, peste 240 de milioane de doze de vaccinuri expirate au fost aruncate, doar anul trecut.

Între timp, DNA a anunţat că a deschis o anchetă penală ce îi vizează pe trei foști membri ai Guvernului în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID. Este vorba de fostul premierul Florin Cîţu şi foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad  Voiculescu şi Ioana Mihăilă, acuzați că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, în valoare de peste un miliard de euro.