România, inclusă de Belgia pe lista ţărilor cu risc de transmitere a infecției cu COVID-19. Ce restricţii vor fi impuse

Elena Marinescu 16/07/2020 | 20:20 Ştiri
România, inclusă de Belgia pe lista ţărilor cu risc de transmitere a infecției cu COVID-19. Ce restricţii vor fi impuse

Autoritățile belgiene au revizuit condițiile de intrare pentru turiști, în funcție de statele/regiunile de proveniență. Cetățenilor din statele incluse în zona portocalie, așa cum este România, li se recomandă ca la intrarea în Belgia să intre în autoizolare sau cel puțin să limiteze contactele sociale, potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti.

Până acum, cetățenilor din zona portocalie li se recomanda „vigilenţă crescută”. Conform MAE, autoritățile belgiene au revizuit condițiile de intrare pentru cetățenii care intră în Belgia în scop turistic (călătorie neesențială), în funcție de statele/regiunile de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

  • zona verde – fără măsuri specifice;
  • zona portocalie – tuturor persoanelor care vin din statele/regiunile din zona portocalie le este recomandată intrarea în autoizolare sau cel puțin limitarea contactelor sociale. De asemenea, acestora li se recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice pentru infecția cu COVID-19, să se adreseze medicului și să efectueze un test pentru infecția cu COVID-19. Nu există restricții pentru persoanele care călătoresc în interes de serviciu, dar acestea sunt rugate să limiteze deplasările non-profesionale pe teritoriul Belgiei.
  • zona roșie – autoizolarea și efectuarea unui test COVID-19 sunt obligatorii.

România este pe lista statelor din zona portocalie. Pe lângă România, în zona portocalie au mai fost incluse: Austria, Bulgaria, Croația, Spania, Luxemburg, Portugalia, Cehia, Polonia, Suedia, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Detalii privind statele/regiunile incluse în aceste zone sunt disponibile aici – https://diplomatie.belgium.be/en.

De asemenea, cetățenii care intră din România în Belgia trebuie să completeze și formularul Public Health Passengers Locator Form (disponibil la adresa: https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx).

MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Belgia consultarea informațiilor publicate pe site-ul autorităților belgiene -https://diplomatie.belgium.be/en.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles 0032 (0)2 347 5338, 0032 (0)2 345 0040 și 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0032(0)2 344 0854.