Rezultatele finale ale examenului naţional pentru definitivare în învăţământ, publicate astăzi

Andrei Dumitru 28/07/2021 | 10:50 Fapt Divers
Rezultatele finale ale examenului naţional pentru definitivare în învăţământ, publicate astăzi

Rezultatele finale ale examenului naţional pentru definitivare în învăţământ sunt publicate miercuri, în centrele de examen şi pe internet, rata de promovare înainte de contestaţii fiind de 72,90%, cu peste 3,5% mai mare decât cel de anul trecut.

Primele rezultate la examenul de definitivat au fost publicate în urmă cu o săptămână, iar atunci Ministerul Educaţiei anunţa că procentul de promovare din sesiunea 2021 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrat în urma desfăşurării probei scrise, era 72,90%, faţă de 69,17% – anul trecut.

Astfel, atunci au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 5.782 de candidaţi cu medii între 8 şi 10.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 8.300 de candidaţi (95,80%). Dintre aceştia, 366 de candidaţi s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă. Lucrările a doi candidaţi au fost anulate în centrele de evaluare.

Astfel, din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidaţi au obţinut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceştia, 187 de candidaţi au fost notaţi cu 10, iar 701 candidaţi au primit note între 9,50 şi 9.99. De asemenea, 3.232 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidaţi.

Contestaţiile au putut fi depuse săptămâna trecută, iar rezultatele finale sunt aşteptate a fi publicate, miercuri, în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro.

Conform Ministerului Educaţiei, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.