Republica Moldova declară stare de urgenţă sanitară. Noi restricţii anti-COVID

Elena Marinescu 27/11/2020 | 20:38 Ştiri
Republica Moldova declară stare de urgenţă sanitară. Noi restricţii anti-COVID

În Republica Moldova a fost declarată, din nou, stare de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) din Republica Moldova a decis vineri, într-o şedinţă supervizată de premierul Ion Chicu, instituirea stării de urgenţă în sănătate publică la nivel naţional în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, potrivit jurnal.md.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a spus premierul Ion Chicu.

„Reieșind din faptul că în toate unitățile administrativ-teritoriale este stabilit nivelul de alertă Cod Roșu, propunem: Se declară stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul RM în perioada 30 noiembrie – 15 ianuarie 2021”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

În scopul prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19, autoritățile de la Chișinău vor aplica mai multe restricții. Astfel, s-a decis interzicerea activităţii cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile şi cafenelele vor putea funcţiona până la orele 22.00. Unităţilor de alimentaţie publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgenţă în sănătate publică va fi interzisă organizarea şi desfăşurarea conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor cu prezenţă fizica a persoanelor. De asemenea, sunt închise cinematografele, sălile de cultură și evenimente.

În acelaşi timp, instituţiile publice şi cele private vor stabili un regim special de muncă, cu deplasarea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru a asigura funcţionarea întreprinderilor, transmite B1TV. Restul personalului va trece în regim de telemuncă. Activitatea transportului public va fi ajustată după necesitate la orele de vârf. Sunt permise reuniunile sub 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de protecţie, fiind obligatorie întocmirea listelor de evidenţă epidemiologică în cazul fiecărui astfel de eveniment. Masca de protecție și distanțarea fizică vor fi obligatorii.