Reguli noi anti-COVID în magazinele din București. Ce program vor avea în perioada Paștelui

Elena Marinescu 07/04/2021 | 18:46 Ştiri
Reguli noi anti-COVID în magazinele din București. Ce program vor avea în perioada Paștelui

Prefectul Capitalei Alin Stoica a declarat, după întâlnirea de miercuri cu retailerii, că magazinele vor afişa la intrare numărul maxim de clienţi care pot fi simultan prezenţi în magazin.

De asemenea, toate magazinele mici vor respecta distanţarea de 2 metri între clienţi şi toate magazinele mari şi medii vor calcula clientela utilizând cota de cel puţin 7 metri pătraţi per client, pentru a limita posibilitarea aglomerării.

Alin Stoica a adăugat că nu va fi o măsură unică obligatorie pentru toţi operatorii, iar până joi la prânz sunt aşteptate propuneri suplimentare pentru a diminua riscul de răspândire a coronavirusului.

Toţi retailerii au luat măsuri pentru a limita posibilitatea de aglomerare, vor respecta toate magazinele mari/medii calculul clientelei utilizând cota de cel puţin 7 metri pătraţi per client. Toate magazinele mici vor respecta distanţarea de 2 metri între clienţi.

Pentru claritate în aplicare, magazinele vor afişa la intrare numărul maxim de clienţi care pot fi simultan prezenţi un magazin. În funcţie de tipul de magazin şi de situaţia fiecărui operator, măsurile vor putea diferi, de la contor automat la intrare, contor manual, la număr de coşuri.

Nu va fi o măsură unică obligatorie pentru toţi operatorii, dar fiecare va trebui să adopte o măsură care să ducă la respectarea numărului maxim de clienţi. Până mâine la prânz aşteptăm propuneri suplimentare”, a transmis miercuri Alin Stoica, potrivit News.ro.

Alin Stoica: Cu o săptămână înainte de Paște, este foarte posibil să existe aglomerări în magazine

Prefectul Capitalei a mai spus că reprezentanții magazinelor și-ar dori o schimbare a programului în perioada sărbătorilor pascale, atunci când este de așteptat să se producă aglomerări la cumpărături. ”Ne-au solicitat, am preluat solicitarea dumnealor, o transmitem mai departe către Guvern”, a spus Stoica.

Trebuie să ne uităm în perspectiva Paștelui, când s-ar putea să fie o aglomerare suplimentară. Ne-au atras atenție retailerii că după Florii, cu o săptămână înainte de Paște, este foarte posibil să existe aglomerări pentru că, știm foarte bine, în mod normal există aglomerări”, a declarat prefectul, care a făcut precizări și în legătură cu numărul de clienți care vor avea acces în perioada următoare în magazine și despre limitarea numărului de coșuri de cumpărături.

Întrebat dacă în perioada sărbătorilor pascale există posibilitatea să se schimbe programul magazinelor, Stoica a răspuns: ”Am primit propunerea din partea tuturor ca începând cu data de 25, cu weekendul de Florii, să ne gândim, Guvernul să se gândească la o altă măsură, adică la mărirea programului. Ne-au solicitat, am preluat solicitarea dumnealor, o transmitem mai departe către Guvern”.

De asemenea, întrebat dacă va exista un număr limitat de credincioși în bisericile din Capitală de Paștele ortodox, Alin Stoica a precizat: ”Referitor la sărbătorile de Paște, în general, vom discuta după ce vom ajunge la o concluzie împreună cu clerul. Nu voi declara nimic în legătură cu lucrul ăsta, până când nu vom ajunge la o concluzie împreună cu ei. Ceea ce ne dorim este să ne petrecem cu toții sărbătorile de Paști în condiții de siguranță, să luăm Lumină și avem niște sărbători liniștite”.