Referendumurile din regiunile ucrainene: Autorităţile pro-ruse de la Zaporojie, Herson şi Lugansk revendică victoria. Ce spune Zelenski

Andrei Dumitru 28/09/2022 | 10:17 Ştiri
Referendumurile din regiunile ucrainene: Autorităţile pro-ruse de la Zaporojie, Herson şi Lugansk revendică victoria. Ce spune Zelenski

Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au revendicat victoria la referendumurile de anexare organizate de Rusia şi denunţate la scară largă de Kiev şi ţările occidentale.

Comisia electorală a regiunii Zaporojie afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru ataşarea la Rusia, după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare.

În regiunea Herson, administraţia pro-Moscova a raportat că 87,05% dintre alegători au votat în favoarea „da”, după numărarea tuturor buletinelor de vot. La scurt timp, cei de la Lugansk au anunţat şi ei victoria.

„Bine aţi venit acasă, în Rusia!”, a reacţionat rapid fostul preşedinte Dmitri Medvedev pe Telegram.

Numărătoarea a continuat în a patra regiune ucraineană unde s-au desfăşurat şi voturi de anexare, în Doneţk (est), autorităţile afirmând însă că „da” a predominat în mare măsură în buletinele de vot deja numărate.

În cursul zilei de marţi, comisia electorală rusă a susţinut că votul „da” a câştigat între 97 şi 98% din voturi după ce a numărat între 20 şi 27% din voturi la secţiile de votare din Rusia, în timp ce numărătoarea a continuat în regiunile ucrainene aflate sub controlul Moscovei, au raportat agenţiile Ria Novosti, TASS şi Interfax.

Zelenski: Nu mai este nimic de discutat cu acest preşedinte al Federaţiei Ruse

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, la ONU, că referendumurile false ale Rusiei din patru regiuni din estul Ucrainei au fost „o încercare de a fura teritoriul unui alt stat”. ”Recunoaşterea de către Rusia a referendumurilor false şi o nouă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai este nimic de discutat cu acest preşedinte al Federaţiei Ruse”, a transmis preşedintele.

Preşedintele Volodimir Zelenski a participat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, convocată la iniţiativa Ucrainei, în format videoconferinţă şi a cerut comunităţii internaţionale să răspundă în mod decisiv la încălcarea de către Rusia a ordinii şi dreptului internaţional.

În timpul discursului, Zelenski a atras atenţia participanţilor la reuniune asupra faptului că Rusia încalcă deja regulile lumii, dispreţuieşte Carta ONU şi este doar o chestiune de timp până când va distruge această ultimă instituţie internaţională care mai poate acţiona.

„Vă îndemn să acţionaţi acum. Oricine din lume poate numi acum sute de exemple despre modul în care Rusia încalcă ordinea juridică internaţională şi distruge corpul de legi internaţionale. Provoacă în mod constant escaladări şi răspunde în mod constant la orice propunere de discuţii cu noi brutalităţi pe câmpul de luptă, crize şi mai mari şi ameninţări pentru Ucraina şi pentru lume. Şi acestea sunt lucruri evidente”, a mai declarat preşedintele ucrainean.

Potrivit acestuia, există o singură cale de a opri toate acestea – o izolare completă a Rusiei.

„Un stat care pune în aplicare chiar acum o politică de genocid, care ţine lumea la un pas de un dezastru de radiaţii şi, în acelaşi timp, ameninţă cu lovituri nucleare nu poate rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto. Rusia trebuie să fie exclusă din toate organizaţiile internaţionale. Dacă o astfel de excludere este complicată de procedură, participarea sa trebuie suspendată”, a precizat Zelenski.

În plus, el consideră că sunt necesare noi sancţiuni globale dure împotriva Federaţiei Ruse: „În Ucraina şi în acest război se apără nu doar independenţa noastră, nu doar dreptul la viaţă al poporului nostru, ci şi dreptul internaţional ca atare. Ucraina trebuie să primească tot ajutorul de apărare şi financiar necesar pentru ca agresorul să piardă”.

„Recunoaşterea de către Rusia a acestor referendumuri false ca fiind pretins normale, punerea în aplicare a aşa-numitului „scenariu Crimeea” şi o altă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest preşedinte al Rusiei. Anexarea este genul de mişcare care îl pune pe el singur împotriva întregii umanităţi”, a adăugat Zelenski.