Raport. OMS vrea să ancheteze din nou originea virusului SARS-CoV-2

Elena Marinescu 30/03/2021 | 19:26 Ştiri
Raport. OMS vrea să ancheteze din nou originea virusului SARS-CoV-2

Oraşul chinez Wuhan şi mai concret piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19, potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) însărcinată cu investigarea origini coronavirusului.

Cercetările arată că au existat cazuri iniţiale care nu aveau legătură cu piaţa Huanan, din Wuhan, iar acum se ştie că în decembrie exista o transmitere considerabilă a virusului în comunitate care, de asemenea, nu poate fi asociată cu acest loc.

Aceste informaţii, puse în perspectivă, „pot sugera că această piaţă nu a fost la originea focarului„, notează raportul OMS, prezentat marţi într-o conferinţă de presă online la Geneva, potrivit Agerpres.

Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan, pe care mai mult de jumătate din membri primului grup a petrecut-o în carantină.

Locul din care s-a răspândit iniţial coronavirusul SARS-CoV-2 rămâne un mister, deoarece, deşi ipoteza pieţei Huanan nu este eliminată total, nu există suficiente dovezi că actuala criză sanitară cu care se confruntă întreaga lume ar fi început de acolo.

În acest moment, nu se pot trage concluzii ferme privind rolul pieţei Huanan ca origine a focarului sau despre cum infecţia a ajuns în piaţă„, se arată într-unul din pasajele raportului. Mai departe, cercetătorii semnalează că studiile realizate în diferite ţări arată că SARS-CoV-2 ar fi putut să circule cu multe săptămâni înainte ca primul caz să fie detectat la Wuhan.

O nouă anchetă a OMS

În acest context, şeful OMS a cerut o nouă anchetă asupra ipotezei privind o posibilă scurgere a virusului SARS-CoV-2 dintr-un laborator din China pentru a explica originea pandemiei de Covid-19 şi a criticat datele insuficiente oferite de partea chineză în cadrul misiunii experţilor internaţionali din această iarnă.

Experţii OMS, trimişi în perioada 14 ianuarie – 9 februarie în China, unde au apărut primele cazuri de boală în decembrie 2019, au apreciat anterior că ipoteza unei scurgeri de laborator este cea mai puţin probabilă.

Dar „aceasta necesită o cercetare mai aprofundată, probabil în cadrul unor noi misiuni cu experţi specializaţi, pe care eu sunt gata să le desfăşor”, a asigurat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă cu ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra raportului publicat oficial marţi.

El a subliniat, de asemenea, că experţii internaţionali „au comunicat despre dificultăţi în accesarea datelor brute” în timpul misiunii lor în China. O critică publică rară la adresa modului în care Beijingul a gestionat această anchetă comună, comentează AFP.