RAPORT: Contrabanda cu țigări a crescut la peste 17% după ce Guvernul a mărit acciza

NewMoney 11/03/2019 | 10:59 Ştiri
RAPORT: Contrabanda cu țigări a crescut la peste 17% după ce Guvernul a mărit acciza

Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în ianuarie la 17,3% din totalul consumului, în creștere cu 1,9% faţă de luna noiembrie a anului trecut. Acest procent depăşește media anului 2018, care a fost de 16,3%, arată ultimele date Novel Research.

Regiunea nord-est continuă să fie şi în ianuarie 2019 cea mai afectată de piaţa neagră, menţinându-se la un nivel constant de 41,1%, potrivit directorului general al Novel Research, Marian Marcu. „Cea mai mare creştere a comerţului ilegal se înregistrează în sud-vest, cu 12,2% faţă de noiembrie 2018, până la 28,9%. Singura regiune a ţării în care contrabanda scade în ianuarie este nord-vest, cu 3 procente, până la 13,9%”, spune directorului general al Novel Research, Marian Marcu, potrivit News.ro.

Din punct de vedere al provenienţei, „cheap whites” (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre, n.r.) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova se află în scădere (cu 8,1%, până la 19,1%), iar a celor din Ucraina în creştere (cu 4,1%, până la 12,9%), Serbia continuând să rămână relativ constantă, mai spune acesta.

Nivelul contrabandei a crescut în contextul în care, la finalul anului trecut, Guvernul a decis creşterea cu aproape 10% a nivelului accizei aplicate ţigaretelor.

„În ciuda unor capturi importante realizate la graniţele României, accesul la produse pentru care nu se plăteşte nicio taxă rămâne facil în absenţa modernizării punctelor vamale şi a unui mai bun control al punctelor de vânzare. Sperăm ca factorii cu putere de decizie să nu uite că aproximativ 80% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe şi, drept urmare, fiecare pachet de ţigări vândut de contrabandişti este în primul rând o pierdere pentru stat şi apoi pentru consumatori şi companiile private”, a spune Ileana Dumitru, director juridic al British American Tobacco.

Cele aproape două puncte procentuale în plus la contrabandă înseamnă circa 70 de milioane de euro în minus la bugetul de stat, atrag atenția producătorii de tutun.

„Prin OUG 114/2018, acciza a crescut mai mult decât era necesar pentru conformarea la cerinţele europene. În ultimul deceniu, acciza a mai crescut cu 10 euro într-un an doar în 2010, când contrabanda a sărit la 36,2%. Saltul abrupt al pieţei negre, în ianuarie, este îngrijorător. Paradoxal însă, la nivel oficial, energiile nu par a fi canalizate împotriva contrabandei, ci împotriva companiilor legale”, a spune Gilda Lazăr, director al JTI.


Foto: Mediafax