Rafila: În momentul în care 80% din paturile ATI vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată

Elena Marinescu 17/09/2020 | 22:45 Ştiri
Rafila: În momentul în care 80% din paturile ATI vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a declarat joi că autorităţile ar trebui să fie pregătite cu noi scenarii restrictive, în cazul în care rata zilnică a infectării cu COVID-19 va continua să crească.

Alexandru Rafila a făcut referire la creşterea numărului zilnic de infecţii cu coronavirus, încercând să găsească o explicaţie pentru cifrele record. „Această creştere nu este legată în niciun fel de inceputul anului scolar. Probabil că este vorba de reîntoarcerea multor concetăţenii din concedii”, a explicat medicul pentru Europa FM.

Cât despre posibilitatea reintroducerii restricțiilor în țara noastră, reprezentantul României la OMS a spus: „În momentul în care 80% din paturile de la terapie intensivă vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată. Ar trebui să existe nişte scenarii pe care autorităţile să le aibă în vedere pentru a nu pune şi mai multă presiune pe sistemul sanitar”.

Explicaţia pentru numărul mare de cazuri de COVID-19

În cursul zilei de miercuri, 16 septembrie, în România a fost înregistrat un număr record de cazuri de COVID-19. În acest context, profesorul Alexandru Rafila a explicat că oamenii nu ar trebui să intre în panică, iar o posibilă creștere a numărului zlinic de teste pozitive pentru SARS-CoV-2, datorată începutului noului an școlar s-ar putea observa după 10 – 15 zile.

„Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii. Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical”, a explicat profesorul Rafila.

„În octombrie, noiembrie, decembrie OMS se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri”

Reprezentantul României la OMS, Rafila, a menționat, la Digi24, că în următoarele trei luni OMS se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană, datorită turismului, mobilității și a activității umane în general.

„În Uniunea Europeană a scăzut foarte mult mortalitatea, secțiile de ATI nu mai sunt umplute până la refuz deși numărul de cazuri în Franța de exemplu e mai mare decât în primăvară. Dar în octombrie, noiembrie, decembrie OMS se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană. Se întâmplă datorită turismului, mobilității și a activității umane în general. Va crește numărul de cazuri în toate regiunile OMS din Europa”, a afirmat Alexandru Rafila.