Rafila dă asigurări că în România se construiesc spitale. Finanţarea de la Comisia Europeană, redusă cu 2,1 miliarde de euro

Elena Marinescu 07/11/2023 | 18:22 Ştiri
Rafila dă asigurări că în România se construiesc spitale. Finanţarea de la Comisia Europeană, redusă cu 2,1 miliarde de euro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că spitalele în acest moment se construiesc în România şi a dat exemple Bistriţa, Baloteşti, Bacău şi Timişoara. El a precizat că primele investiţii vor fi finalizate peste 2 ani, şi peste 4 ani sau 5 ani dacă discutăm de spitale regionale.

Rafila a precizat că ”România a încheiat cu Comisia Europeană un acord în valoare de circa 29 de miliarde de euro, care acoperă multe domenii, inclusiv sănătatea, iar jumătate din aceşti bani circa 14 miliarde de euro erau fonduri nerambursabile, iar restul 15 miliarde de euro rambursabile.

Finanţarea alocată României, redusă cu 2,1 miliarde de euro

”Ca urmare a raportărilor statistice făcute de guvernul anterior şi a unei creşteri care a fost estimată la mai puţin de 5 % iar raportarea a fost de 5,1 %, a fost redus cuantumul alocat României cu 2,1 miliarde de euro.

Deci clar că ministerele care aveau fonduri nerambursabile în portofoliu pentru realizarea diverselor obiective de investiţii sau de reformă au fost nevoite să reducă acest buget iar o treime din buget a fost luat de la Sănătate. Ceea ce însă pot să vă spun şi vă garantez acest lucru, este legat de faptul că toate cele 27 de obiective care au fost incluse iniţial în lista aprobată prin hotărârea Guvernului României, toate vor fi construite”.

Ministrul ţinut să dea asigurări că spitalele în acest moment se construiesc în România: „Vă rog să mergeţi la Bistriţa, să mergeţi la Baloteşti, să mergeţi la Bacău, să mergeţi la Timişoara şi o să constataţi că aceste spitale se construiesc în momentul de faţă. Este clar că lucrurile se întâmplă aş vrea ca acest efort să fie solidar iar investiţiile în sectorul sanitar să fie un obiectiv naţional care să se împlinească”.

Potrivit News.ro, Rafila a mai spus că primele investiţii peste 2 ani vor fi finalizate, peste 4 ani sau peste 5 ani dacă discutăm de spitale regionale.

”Aceste lucruri se întâmplă, suntem asumaţi, şi nu am pierdut, nu a fost niciun fel de pierdere produsă sau cauzată de Ministerul Sănătăţii, a fost o decizie a Comisiei Europene de a reduce finanţarea pentru ţara noastră pentru că raportul creşterii economice pentru anul 2020 a fost diferit faţă de estimat şi pentru 0,1%, sub 5% am fi avut banii în integralitate. Aşa, a fost redus cu 2 miliarde de euro”, a mai afirmat Alexandru Rafila.