Raed Arafat: Chiar dacă suntem într-o descreştere uşoară, totuşi cazurile grave vin din urmă

Elena Marinescu 04/12/2020 | 21:11 Ştiri
Raed Arafat: Chiar dacă suntem într-o descreştere uşoară, totuşi cazurile grave vin din urmă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că deși România se află într-o perioadă în care se constată o scădere ușoară a numărului de cazuri de coronavirus, presiunea asupra spitalelor va continua să fie foarte mare pentru că vin din urmă cazurilor grave.

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o după ședința de vineri a Guvernului, Arafat a precizat și că pentru suplimentarea locurilor din spitalele unde nu există paturi cu sursa de oxigen, autoritățile vor cumpăra generatoare de oxigen individuale.

„Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei are, cum ştiţi, o echipă medicală care stabileşte sau sprijină în transferul pacienţilor şi găsirea unor locuri pentru pacienţii care necesită fie oxigen, fie secţie de terapie intensivă sau secţie de terapie intermediară. (…) În acelaşi timp, există acum în procedura de achiziţie un număr mai mare de generatoare de oxigen individuale, care ne vor permite să suplimentăm locurile în spitalele care au locuri fără oxigen, pentru că nu toate locurile au gură de oxigen în spital, şi atunci vom suplimenta locurile care pot asigura oxigen pentru pacient prin punerea acestor generatoare individuale la spitalele respective”, a spus Raed Arafat.

Situația în unitățile medicale este în permanentă dinamică

Totodată, șeful DSU a explicat că situația în unitățile medicale este în permanentă dinamică. „Numai că situaţia e în dinamică, luăm un pacient, îl internăm, vine alt pacient după el, adică asta este situaţia, nu rămân aceiaşi pacienţi şi, mai mult, apar alţi pacienţi şi acest lucru va continua, chiar dacă suntem într-o descreştere uşoară, cum vedem, care merge încet, totuşi cazurile grave vin din urmă pentru că fiecare zi în care am avut câteva mii de cazuri un procent din aceste cazuri ajunge să fie agravat cam peste 7-10 zile şi de aici această situaţie va continua şi vom face tot posibilul ca să preluăm aceşti pacienţi în cel mai scurt timp la secţiile de terapie intensivă sau terapie intermediară”, a mai spus Raed Arafat.

România a depășit 500.000 de cazuri de infectare cu coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, vineri, 8.062 de cazuri nou depistate de infectare cu SARS-CoV-2 la nivel național. Potrivit autorităților, 176 de persoane confirmate cu noul coronavirus au decedat în ultimele 24 de ore cuprinse în bilanț, iar în unitățile sanitare de profil numărul total de pacienți internați cu COVID-19 este de 12.940, dintre care 1.275 sunt internate la ATI.