Rabla 2018: Ce condiții trebuie îndeplinite de un autoturism electric ca prima de casare să fie de 10.000 de euro

Sebastian Popescu 15/03/2018 | 16:42 Ştiri
Rabla 2018: Ce condiții trebuie îndeplinite de un autoturism electric ca prima de casare să fie de 10.000 de euro

Programul Rabla 2018 va începe joi, 15 martie, iar condițiile de finanțare sunt aceleași ca anul trecut: prima de casare este de 6.500 de lei pentru un autoturism ce depășește 8 ani vechime. În cazul celor care vor să își achiziționeze o mașină propulsată electric, suma ajunge la 10.000 de euro.

Suma de 6.500 de lei se acordă doar în cazul în care autoturismul achiziționat este nou și este echipat cu un sistem de propulsie generează cel mult 130 g de dioxid de carbon pe kilometru. Iar suma poate crește cu 1.000 de lei dacă mașina cumpărată are un motor cu emisii de până la 98 g de dioxid de carbon pe kilometru și cu 1.700 de lei la achiziția unui hibrid.

In cazul in care se intrunesc ambele conditii, cele doua ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard, astfel că suma primită pentru casare ar ajunge la 9.200 de lei.

Una dintre principalele noutăți ale sesiunii din acest an este faptul că microbuzul devine autovehicul eligibil pentru casare, în programul Rabla Clasic, potrivit ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.

De asemenea, numărul primelor de casare pe care le poate primi o persoană nu este limitat. Cu alte cuvinte, un proprietar poate achiziționa mai multe vehicule noi, prin programul Rabla, dacă oferă spre casare un număr echivalent de autovehicule.

Cei care își vor cumpăra o mașină electrică, vor primi 10.000 de euro prin programul Rabla Plus. Ministerul Mediului încearcă să se alinieze la normele UE, astfel că aproape jumătate din fondurile programului Rabla merg către achiziția a 2000 de autovehicule cu propulsie electrică.

„În acest caz, se acordă două tipuri de ecotichete: unul de 45.000 lei, deci 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric. În același timp, oferim un ecobonus de 20.000 de lei, adică aproximativ 5.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km”, a afirmat Gavrilescu, conform hotnews.ro.

Ministrul Mediului a mai anunțat că Guvernul intenționează să dezvolte și infrastructura pentru automobilele electrice și a creat deja un proiect pentru care se asteapta avizul Comisiei Europene.

„A fost notificată, deja, Comisia Europeană, iar acum depinde de aprobarea schemei de ajutor de stat de către Comisie pentru a pune in operă, așa cum ne-am propus, obiectivele indrăznețe asumate prin Programul de guvernare, adică 20.000 de stații de reîncărcare. Dorința nemărginită a românului de a-și cumpăra o mașină electrică sau hibrid plug-in trebuie să fie incurajată”, a precizat ministrul Mediului, potrivit aceleiași surse.

Bugetul programului Rabla de anul acesta este de 253 de milioane de lei, dintre care 133 de milioane lei merg către programul Rabla Clasic, iar 120 de milioane de lei către Rabla Plus. Ministerul Mediului apreciază că aceste sume vor duce la achiziționarea a 19.000 de autoturisme cu ropulsie clasică și 2.000 de mașini electrice.

FOTO: Mediafax