UPDATE: Puiu Popoviciu, omul de afaceri care controlează 1% din suprafața Bucureștiului, a fost eliberat pe cauțiune

Florel Manu 14/08/2017 | 15:32 Ştiri
UPDATE: Puiu Popoviciu, omul de afaceri care controlează 1% din suprafața Bucureștiului, a fost eliberat pe cauțiune

Puiu Popoviciu a fost reținut la Londra de poliția metropolitană. Omul de afaceri a fost condamnat definitiv, pe 2 august, la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul Băneasa. El dispăruse din țară înainte ca instanța să se pronunțe.

UPDATE: Omul de afaceri Puiu Popoviciu fost eliberat pe cauțiune de poliția din Londra după c e a plătit 200.000 de lire sterline. Acesta trebuie să poarte o brîțară electronică și să se prezinte la sediul poliției de trei ori pe săptămână.

Există informații neverificate potrivit cărora omul de afaceri s-ar fi predat în prezența unui avocat. În acest moment autoritățile române și cele din Marea Britanie trebuie să declanșeze procedurile de extrădare. Imediat după condamnare au existat mai multe zvonuri potrivit cărora Puiu Popoviciu s-ar fi aflat la New York, ori în Marea Britanie.

Omul de afaceri a plecat din țară după ce i-a expirat controlul judiciar și nu s-a prezentat în fața polițiștilor după ce instanța s-a pronunțat definitiv în cazul său.

Puiu Popoviciu a fost dat în urmărire internațională, la o zi după ce instanța l-a găsit vinovat în dosarul Băneasa, privind tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.

Mai jos, povestea completă a lui Puiu Popoviciu.

Nu mai este un secret că Puiu Popoviciu a beneficiat de legăturile pe care socrul său, Ioan Dincă (Teleagă) le avea încă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. El a devenit ginerele lui Dincă în urma unei nunți discrete făcute de tata-socru la hotelul Parc din Capitală, pe care, Popoviciu îl va cumpăra în momentul în care începe să controleze mare parte din piața imobiliară din București. Temutul vice-premier comunist avea deja experiență în organizarea nunților, după ce în anii`70 și-a măritat fiica cea mare Liliana. Mire avea să fie Nicolae Badea, fost președinte al clubului Dinamo în anii 2000. Această nuntă care a avut loc la Blointin (la domiciliul ginerelui), cu sute de invitați, șampanie franțuzească și caviar, l-a deranjat pe Nicolae Ceaușescu pe motiv că un fruntaș al partidului a organizat un eveniment cu influențe capitaliste.

Asta este și cauza pentru care nunta lui Popoviciu a fost mult mia discretă ca cea a lui Nicolae Badea. Însă ceva avea să-i lege ce cei doi. Cele două surori, Liliana și Dloina erau amândouă ofiței de contraspionaj, specializate în dialecte arabe.

Citiți și: Viața de film a lui Puiu Popoviciu: cum a ajuns fiul unei croitorese să controleze 1% din suprafața Bucureștiului

După Revoluția din 1989, Ioan Dincă ajunge la pușcăria Jilava, înpreună cu „lotul CPEx” din care mai făceau parte și alți apropiați ai puterii comuniste, printre care ministrul de interne Teodor Postelnicu, ori fostul șef al securității, Iulian Vlad. În schim fetele, cu cei doi gineri ajung în New Jersey, în Statele Unite. Popoviciu și soția sa obțin acolo cetățenia americană. Nu după mult timp, Popoviciu și Badea pun la cale o afacere de succes pentru începutul anilor `90: Computerland, o companie specializată în distribuție de tehnică de calcul. Nu l-au uită nici pe tata-socru, pe care după „liberare” îl aduc pe funcția de consilier în compania înființată la București.

Discreția lui Puiu Popoviciu

Om discret din fie, Puiu Popoviciu stă departe de aparițiile publice . Își vede de afaceri și reușește în prima parte a anulor `90 să intre ușor pe piața imobiliară a Capitalei. În anii 2000, Popoviciu devine o forță în acest domeniu, grație legăturilor pe care le avea cu persoane influente ale perioadei.  El s-a bucurat și de ajutorul unui partener al lui Badea, Radu Dimofte care și-a adus și el aportul la dezvoltarea afacerilor imobiliare.

Popoviciu a ajuns să  controleaze, prin interpuși și firme offshore, mai multe afaceri imobiliare. El a preluat fostele societăți de stat Alltrom, Herăstrău, ASD Miorița și Comaliment, pe care le-a trecut pe numele mamei sale, Ligia Popoviciu, fostă croitoreasă a Elenei Ceaușescu.

Popoviciu a reușit să cumpere fostul hotel Parc dar va deține pafrticipații și la  restaurantul Casa Doina și fast foodurile Pizza Hut și KFC. Dar piesa lui de rezistență a afacerilor lui Popoviciu este „Proiectul Băneasa“. Un teren de 221 ha în nordul Capitalei care a aparținut Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV). Dar cum a ajuns Popoviciu la acest teren? Tatăl său, veterinalul Bogdan Popoviciu era profesor universitar la USAMV, iar Puiu Popoviciu avea să intre destul de repede în relații apropiate cu rectorul instituției, Ioan Alecu și acesta condamnat alături de Popoviciu în dosarul „Băneasa”.  Sprijunit inclusiv de mediul politic, Popoviciu ajunge să controleze întregul teren de la Băneasa pe care începe cel mai mare proiect imobiliar de la sfârșitul anilor 2000. El a beneficiat inclusiv de ajutorul primarului general al Capitalei din acea perioadă, Adriean Videanu. În 2005, Municipalitatea primește o donație de 12 hectare din terenul din Băneasa, din partea lui Popoviciu. Terenurile erau de fapt străzile de acces ale noului proiect imobiliar. Potrivit legii Primăria este obligată să introducă utilități pe străzile pe care le are în proprietate. Așa, popoviciu a beneficiat de rețele de apă, canalizare ori electricitate executate pe banii bucureștenilor. Și asta în condițiile în care, la cea vreme, mai multe sute de străzi din toată Capitala așteptau de ani buni investiții pentru a primi utilități. Dar de aici încep și necazurile pentru omul de afaceri.

Pe terenuri mișcătoare

Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată în decembrie 2012 de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și pentru dare de mită. În vara acestui an, omul de afaceri a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, însă sentința nu este definitivă.

Din dosar reiese că Popoviciu ar fi încheiat în perioada 2000-2004 un contract ilegal cu Universitatea de Științe Agronomice și Știință Veterinară din București (USAMV) pentru a aduce un teren de 224 de hectare din domeniul public al statului – circa 1% din suprafața totală a Bucureștiului – ca aport în natură la capitalul social al companiei Băneasa Investment. Terenul, care nu putea face obiectul unei tranzacții, a fost subevaluat de 150 de ori – astfel, prejudiciul se ridică la peste 620 de milioane de lei, potrivit aceleiași surse.

În final, Puiu Popovicu a fost condamnat la șate ani de închisoare cu executrare, însă polițiștii încă îl mai caută pentru că se presupune că acesta a fugit din țară.

Una dintre cele mai răsunătoare afaceri de pe terenul din Băneasa este cea legată de aducerea în România a retailerului de decorațiuni Ikea. Dar asta este altă poveste.

 

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.