Publi-interviu. Călin Bichir, Acvatot: “Pentru 2023, estimăm o creștere a cifrei de afaceri la nivelul a 340 milioane de lei”

NewMoney 22/03/2023 | 11:39 Companii
Publi-interviu. Călin Bichir, Acvatot: “Pentru 2023, estimăm o creștere a cifrei de afaceri la nivelul a 340 milioane de lei”

Călin Bichir, directorul general al Acvatot, companie de construcții utilitare este deținută de Veolia, vorbește despre presiunile pe care multiplele crize din ultimul an le exercită asupra domeniului în care activează.

NewMoney: Ce impact vor avea asupra domeniului construcțiilor inginerești programele publice de anvergură, precum POIM, PNRR sau Anghel Saligny?

Călin Bichir: În contextul multiplelor crize și blocaje cu care s-a confruntat sectorul construcțiilor până acum, suntem încrezători că programe publice, precum Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și, mai ales, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor reprezenta un real motor de dezvoltare și progres al domeniului în 2023, nucleul lucrărilor fiind axat pe consolidări și renovări.

De altfel, domeniul construcțiilor din România a revenit pe un trend ascendent și nu avem motive să credem, momentan, că evoluția aceasta se va schimba. De exemplu, anul trecut, industria construcțiilor inginerești s-a dezvoltat în mod treptat, stabil, lucrările de infrastructură publică crescând semnificativ, cu o majorare de peste 12 procente, ca volum, față de aceeași perioadă din 2021.

NM: Care credeți că va fi principala trăsătură/ tendință din piața în care activați în 2023?

CB: Flexibilitatea rămâne condiția crucială pentru companiile care își desfășoară activitatea în piața construcțiilor în general și domeniul ingineresc în mod special, în condițiile în care predictibilitatea s-a redus semnificativ și ne confruntăm deja și anul acesta cu majorări de prețuri la materialele de construcții, combustibili sau manoperă.

Evenimentele marcante din ultima perioadă, precum războiul din Ucraina sau criza provocată de pandemie având ca rezultat sincope în lanțurile de aprovizionare, au dat peste cap estimările de bugete și de termene și, în general, planurile pe termen lung ale companiilor, prin urmare adaptabilitatea va fi la fel de importantă pentru reziliența organizațională.

Asta mai ales că una dintre provocările majore ale sectorului construcțiilor rămâne și în 2023 dificultatea cu care se realizează decontarea situațiilor de lucrări executate, determinată de întârzierea autorităților și de plata care este efectuată după 60 de zile și mai mult.

NM: Cum anticipați că vor evolua în 2023 prețurile materialelor de construcții, după valuri succesive de creștere de la începutul pandemiei până acum? 

CB: Este dificil de estimat cu acuratețe cum va evolua domeniul, însă preconizăm că prețurile materialelor de construcții vor continua să crească și anul acesta.

Concret, în ceea ce ne privește, pot spune că am înregistrat majorări de costuri în toate proiectele, pe de o parte, din cauza creșterii prețurilor materialelor și, pe de altă parte, din cauza creșterii costului manoperei.

Cu toate acestea, ne păstrăm optimismul, mai ales că, la noi, numărul proiectelor nu s-a redus în tot acest interval, ci dimpotrivă, am încheiat mai multe contracte. Mai exact, compania noastră a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 288 milioane de lei, în creștere față de 2021.

NM: Cum vedeți evoluția altor costuri, în afara prețurilor materialelor de construcții – de exemplu, cele cu forța de muncă? 

CB: Costurile cu forța de muncă au crescut pe tot parcursul anului trecut, iar de la începutul anului, s-au majorat din nou, dată fiind ordonanța de urgență prin care salariul minim în construcții a ajuns la 4.000 de lei, însă, chiar și în aceste condiții, oferta locală este deficitară.

Acvatot, de exemplu, este permanent în căutare de oameni specializați. Încercăm să atragem specialiști și forță de muncă calificată și, totodată, realizăm formarea la locul de muncă, pentru personalul care își dorește un loc de muncă stabil și plătit adecvat.

Totodată, considerăm că este foarte important ca, la nivel guvernamental, să fie adoptate măsuri de atragere a tineretului spre domeniul construcțiilor prin facilități fiscale, atât la nivelul angajatului, cât și la nivelul angajatorului.

NM: Care vor fi cele mai importante proiecte pe care le veți derula în 2023?

CB: Avem în plan anul acesta executarea de mai multe proiecte. De exemplu, continuăm proiectele multianuale începute care au ca obiect reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în Pantelimon și Brănești, reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în Petrachioaia, Cernica și Glina, extinderea drumului de circulație, Poarta 10bis – Poarta 10, reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene din județul Ilfov, DJ 401A, Vidra-Domnești.

De asemenea, implementăm și acordurile cadru pe o perioadă de 4 ani. Ele vizează modernizarea și repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1, întreținerea și mentenanța străzilor, aleilor și parcărilor din Sectorul 2, proiectarea și execuția rețelei de apă, a canalizării menajere și pluviale și serviciile de asistență din Sectorul 6, dar și reabilitarea/ sistematizarea/optimizarea sistemului de distribuție și înființarea de distribuții noi de gaze naturale și lucrări de terasamente generate de intervențiile de urgență pentru remedierea defectelor și anomaliilor la elemente sistemelor de distribuție a gazelor.

NM: Către ce proiecte se vor canaliza principalele activități și la cât estimați cifra de afaceri pentru 2023?

CB: Pentru 2023, estimăm o creștere a cifrei de afaceri la nivelul a 340 milioane de lei.

Principalele lucrări vizează, pe lângă continuarea celor deja începute și implementarea acordurilor cadru pe patru ani, și proiecte noi, care au ca obiect de activitate înființarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă în orașul Fundulea și comuna Ileana, extinderea rețelelor de canalizare în orașul Fundulea, proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor pentru înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în satele Mărăcineni, Căpățânești și Potoceni din județul Buzău, reabilitarea sistemului de colectare și evacuare a apei meteorice de pe suprafața pasajelor rutiere subterane Piața Victoriei și Piața Unirii, precum și acordul – cadru pentru executarea lucrărilor de semnalizare rutieră orizontală și verticală pe străzile administrate de către A.D.P. Sector 1, dar și altele.

NM: Luați în calcul pentru 2023 o diversificare a activității sau vă veți concentra pe businessul de bază?

CB: Compania noastră s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, consolidându-și poziția în piața construcțiilor edilitare, însă, în măsura în care apar oportunități de extindere a activității și în sectoarele conexe activităților noastre principale, le luăm, bineînțeles, în calcul.