Protest spontan al angajaţilor de centralele ELCEN. Livrarea agentului termic în Capitală nu va fi afectată de grevă

Andrei Dumitru 23/12/2022 | 16:14 Ştiri
Protest spontan al angajaţilor de centralele ELCEN. Livrarea agentului termic în Capitală nu va fi afectată de grevă

UPDATE. Livrarea agentului termic către sistemul de termoficare nu va fi întreruptă în urma protestului spontan al angajaţilor din cele 4 termoelectrice aparţinând societăţii Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care au refuzat să intre în tură vineri, la ora 14:00, nemulţumiţi de nivelul salariilor, a anunţat ELCEN într-un comunicat.

„Angajaţii din cele 4 centrale termoelectrice aparţinând ELCEN (CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest, CET Progresu şi CET Grozăveşti) au declanşat vineri, 23 decembrie 2022, ora 14:00, proteste, fiind nemulţumiţi de nivelul salariilor. Este vorba despre proteste spontane, demarate în urma negocierilor contractului colectiv de muncă pentru anul 2023. Nu există în prezent risc de întrerupere a activităţii de producere a energiei electrice şi termice.

Este foarte important ca opinia publică să ştie că ELCEN funcţionează în acest moment fără risc de oprire a activităţii. Continuitatea funcţionării instalaţiilor este esenţială. Producerea de agent termic pentru alimentarea cu încălzire şi apă caldă nu poate fi întreruptă, fiind o componentă importantă a infrastructurii strategice naţionale”, au transmis vineri reprezentanţii societăţii.

Blocul Naţional Sindical anunţă, vineri, un protest spontan care are loc la toate cele patru centrale ale Societăţii Electrocentrale Bucureşti. Câteva sute de angajaţi au refuzat să intre în tură astăzi, la ora 14.00, din cauza negocierilor privind contractul colectiv de muncă, precizează sindicaliştii, care acuză conducerea ELCEN că ”doreşte să acorde o majorare salarială, pentru angajaţii societăţii în 2023, mai mică decât rata anuală a inflaţiei din ultimul an”.

Blocul Naţional Sindical, prin Sindicatul Liber Independent din cadrul Sucursalei Electrocentrale Bucuresti ELCEN, informează că, la această oră, are loc un protest spontan la toate cele patru centrale ale Societăţii Electrocentrale Bucureşti.

”Câteva sute de angajaţi au refuzat să intre în tură astăzi, la ora 14.00, din cauza negocierilor privind contractul colectiv de muncă pentru anul viitor, negocieri care au ajuns în impas. Concret, conducerea ELCEN doreşte să acorde o majorare salarială, pentru angajaţii societăţii în 2023, mai mică decât rata anuală a inflaţiei din ultimul an”, precizează sindicatul.

BNS arată că ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală şi asigură energia termică pentru peste 550.000 de apartamente din Bucureşti.

”În 2021, a primit din fondul de rezervă al Guvernul României 15 milioane de lei, în timp ce electrocentrale asemănătoare din alte oraşe ale ţării au primit 800 de milioane de lei. În acest an, ELCEN nu a primit niciun leu de la Guvern”, se mai arată în mesaj.