Proiect OCDE: Salarizarea cadrelor didactice, în funcţie de performanţă

Elena Marinescu 12/03/2024 | 20:08 Ştiri
Proiect OCDE: Salarizarea cadrelor didactice, în funcţie de performanţă

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, susţine asocierea salarizării cadrelor didactice cu performanța acestora, în perspectiva posibilei majorări salariale de  la sfârșitul anului școlar.

Deca a menționat că experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au inclus într-un raport conceptul de a corela remunerația profesorilor cu rezultatele obținute în cariera lor didactică.

Ei au subliniat că implementarea unui astfel de model nu poate fi simplificată printr-o „metodologie simplistă”. Ligia Deca a informat că există un raport al experților OCDE care susține legarea salarizării profesorilor de standardele de performanță în cariera didactică.

În cadrul discuțiilor referitoare la noua lege a salarizării unitare, se explorează posibilitatea reevaluării gradației de merit și a treptelor de salarizare.

Raportul tehnic, dezvoltat în colaborare cu Comisia Europeană și OCDE, va contribui la o dezbatere mai detaliată. Un proiect european existent deja se ocupă de definirea profilului cadrelor didactice în diferite etape ale carierei.

Ministrul a subliniat importanța detaliilor legate de standardele de performanță în diverse etape ale carierei didactice. Ea a menționat că acestea vor fi integrate în sistemul de salarizare, conform romaniatv.net.

Cât vor câştiga dascălii din iunie 2024. Directorii de şcoli, cele mai mari salarii

Una dintre cele 18 recomandări-cadru ale OCDE în analiza referitoare la învățământul românesc prevede raportarea salarizării la performanța profesorilor. În acest sens, sunt propuse două-măsuri: una referitoare la limitarea creșterilor salariale automate și revizuirea salariilor diferitelor grade didactice, respectiv una de „regândire a gradațiilor de merit.

Raportul arată că, în formula actuală, salariile profesorilor „reflectă mai mult vechimea decât competența profesională”, iar creșterile salariale fără condiții pot „limita dorința cadrelor didactice de a se dezvolta profesional și de a promova în carieră”.

Totodată, experții OCDE apreciază că „această practică absoarbe resurse care ar putea fi investite strategic, de exemplu, în creșterea salariilor pentru funcțiile de conducere”.

Salariul brut al unui profesor aflat în primul an de activitate va ajunge, după majorările din vara acestui an, la peste 6.400 de lei, în timp ce salariul brut al unui profesor cu peste 25 de ani vechime şi cu grad didactic I va depăşi 10.200 de lei, a anunţat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Ea a dat exemplul unui director de şcoală grad I care va putea avea 11.484 de lei, fără sporuri, după majorările din luna iunie a acestui an, în timp ce salariul unui director de şcoală grad II va fi de 11.812 lei la care se pot adăuga sporuri.