Proiect MAI: Calendarul alegerilor locale și europarlamentare din 2024

Elena Marinescu 29/02/2024 | 19:33 Ştiri
Proiect MAI: Calendarul alegerilor locale și europarlamentare din 2024
Alegerile europarlamentare şi locale din anul 2024 se vor desfășura în ziua de duminică, 9 iunie 2024, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență pus joi seară în dezbatere publică de Ministerul de Interne.

Votarea începe la ora 07,00 și se încheie la ora 22,00. Potivit documentului, alegătorii care la ora 22,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59.

Românii vor vota pentru ambele tipuri de alegeri în aceeași secție de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea `VOTAT`, însă pe buletine de vot separate.

Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul.

Cum se foloseşte urna specială

La alegerile din data de 9 iunie 2024 se utilizează o singură urnă specială. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială a respectivei secții de votare. Dacă un alegător se află în localitatea de domiciliul sau reședință, după caz, dar nu se poate deplasa la secția de votare, poate vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri, depusă la secția de votare la care este arondat, după domiciliu sau reședința, după caz. Dacă un alegător se află în altă localitate decât cea în care domiciliul sau reședință după caz, poate vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri, depusă la cea mai apropiată secție de votare de locul unde se află, doar pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024. În secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială.

Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie 2024 începe la data de 12 martie 2024 și se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.

La alegerile din data de 9 iunie 2024, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean.

Citeşte integral AICI Proiectul de Ordonanță de Urgență