Programul Start Up Nation riscă să fie blocat prin subfinanţare

Elena Marinescu 27/11/2019 | 10:36 Ştiri
Programul Start Up Nation riscă să fie blocat prin subfinanţare

Guvernul vrea să aloce doar 300 milioane lei pentru programul Start Up Nation, bani care ajung doar pentru 1500 de proiecte din cele 10.000 care au câștigat finanțare, atrage atenția Ștefan Radu Oprea, fostul ministru al comerțului.

Potrivit acestuia, subfinanţarea îi va afecta în special pe antreprenorii care au accesat creditele-punte, oferite de băncile partenere în proiect – antreprenori care vor trebui să plătească dubânzi.

În plus, un semnal de rău augur este faptul că bugetul nu include credite de angajament pentru ediția 2020 a programului, cu toate promisiunile executivului de a continua Start Up Nation.

Programul, ajuns în 2019 la a doua ediție, și-a propus să finanțeze firmele antreprenorilor aflați la început de drum cu sume până la 40.000 de euro.

„Constat cu amărăciune că guvernul PNL vrea să ingroape Start Up Nation.”, a mai spus Ștefan Radu Oprea.

Noul guvern vrea reformarea programului

În programul de guvernare al Executivului Orban scrie că Start-up Nation va fi păstrat, însă este indicată ideea necesității unor modificări. Concret, se precizează că se va face o eficientizare a programului de finanțare, punându-se accent pe inovare, noi tehnologii și performanță antreprenorială.

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017, programul Start-up Nation ar trebui derulat până în anul 2020 inclusiv. Până acum, autoritățile au derulat două ediții anuale – una pentru 2017 și una pentru 2018. Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, ar trebui să mai existe încă două ediții – una pentru 2019 și una pentru 2020.

Prin Start-up Nation, antreprenorii pot cere ofinanțare nerambursabilă de maximum 200.000 de lei, care poate reprezenta până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate pentru un proiect de business. Cu alte cuvinte, nu este necesară o cofinanțare, iar antreprenorii pot cere un avans de 30% din cheltuielile aprobate.

Ce plăți se fac acum și de câți bani e nevoie

Dintr-un total de 10.000 de firme mici și mijlocii care s-au calificat la finanțare prin Start-Up Nation 2019-2020, circa 8.000 au optat pentru a lua credite-punte de la băncile partenere, iar restul de 2.000 au făcut cheltuieli din resurse proprii sau au obținut credit-furnizor, adică furnizorii le-au dat echipamentele și așteaptă ca statul să plătească ajutorul nerambursabil, pe sistem de cerere de plată.

Informația provine dintr-o estimare făcută de ministrul demis odată cu Guvernul, Radu Oprea, pornind de la prima ediție a programului, din 2017.

Potrivit unor surse din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în prezent sunt 400 de cereri de deconturi depuse la agențiile teritoriale pentru IMM-uri, din subordinea ministerului, dar cererile continuă să curgă. Așadar 400 de firme au făcut cheltuielile eligibile în program și acum așteaptă banii promiși de stat acum.

Pentru acești oameni, e nevoie de 80 de milioane de lei, însă la agențiile teritoriale ministerul a virat deocamdată numai 20 de milioane de lei, iar săptămâna viitoare urmează să vireze încă 14 milioane de lei, conform surselor StartupCafe.ro.

Așadar, 34 de milioane de lei, care acoperă 170 de firme beneficiare. Pentru restul de 230 e firme nu s-au trimis  bani.

Contactat de StartupCafe.ro, ministrul Radu Oprea a dat asigurări că se vor face plăți pentru cărca 400 de beneficiari. „S-au depus cam 400-500 de cereri de decont și sunt bani disponibli pentru solicitările de acum de la agenții”,  a declarat Oprea pentru StartupCafe.ro.

El a menționat că ministerul face eforturi pentru urgentarea plăților pentru firmele care au mers pe sistemul de cerere de plată, pentru ca furnizorii să nu le ia echipamentele înapoi.

O altă categorie de beneficiari este cea a celor care au pus bani din resurse proprii, au făcut achizițiile și vor cere banii de la stat.

Pentru primele două categorii de firme, care ar urma să însumeze 2.000, ar fi nevoie de 400 de milioane de lei, bani puși în buget pentru plăți.

În fine, a treia categorie este cea a celor care au făcut-credit punte la băncile partenere. În cazul lor, băncile le pot asigura cash-flow-ul pentru cheltuielile din program, dar apoi statul trebuie să le achite băncilor creditele. Guvernul va trebui să dea banii băncilor, în caz contrar acestea executând garanția de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.