Programul ”Anghel Saligny” a intrat în linie dreaptă. Cum vor fi împărţite cele 65 de miliarde de lei

Elena Marinescu 17/06/2022 | 19:41 Ştiri
Programul ”Anghel Saligny” a intrat în linie dreaptă. Cum vor fi împărţite cele 65 de miliarde de lei

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

Actul normativ are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii, în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate.

Potrivit notei de fundamentare, programul se integrează în eforturile concertate ale statului prin instituţiile care gestionează fonduri naţionale şi europene, în vederea atingerii ţintelor de conformare la directivele europene în domeniul mediului şi apelor.

Potrivit unui amendament adoptat de Camera Deputaţilor la această lege, în cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii care constau în realizarea de construcţii noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente şi care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii de investiţii: sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale şi în unităţile administrativ-teritoriale cu o populaţie de sub 2.000 de locuitori.

Cum vor fi împărţite cele 65 de miliarde de lei

Astfel, din cele 65 de miliarde de lei, 30 de miliarde lei merg la proiecte de drumuri şi poduri, iar 22,5 de miliarde lei – la proiecte de apă şi canalizare. Media alocării e de 1,25 miliarde de lei pe judeţ.
„Pentru domeniile prevăzute art. 4 alin. (1) lit. a)-d) din OUG nr. 95/2021, cu modificările ulterioare, bugetul total al Programului este de 52.500.000 mii lei repartizat după cum urmează:
a) 22.500.000 mii lei pentru categoriile de investiţii alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei şi sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale;
b) 30.000.000 mii lei pentru categoriile de investiţii drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor şi poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice.
Pentru cele 6 sectoare ale municipiului Bucureşti, a fost alocată suma de 175.000,000 mii lei, din care 75.000 mii lei pentru alimentări cu apă şi sisteme de canalizare şi 100.000 mii lei pentru drumuri şi poduri.”, se arată în documentul publicat de MDLPA.
Conform listei, cele mai mari alocări le primesc judeţele Suceava – 1,66 miliarde lei, Olt – 1,60 miliarde lei, urmate de judeţele Argeş – 1,53 miliarde lei, Dolj – 1,57 miliarde lei, Iaşi – 1,51 miliarde lei, Teleorman – 1,53 miliarde lei.
Bucureştiul a primit cea mai mică alocare, de doar 175 milioane lei, urmat de Ilfov – cu 794 milioane lei, şi Brăila – 849 milioane lei.

Lista completă poate fi consultată aici.