Program record de susţinere a economiei americane, de 2.200 de miliarde de dolari

Elena Marinescu 27/03/2020 | 22:10 Ştiri
Program record de susţinere a economiei americane, de 2.200 de miliarde de dolari

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat, vineri, un pachet de susţinere de 2.200 de miliarde de dolari, cel mai mare din istoria americană, pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă crizei economice provocate de pandemia de coronavirus şi a oferi spitalelor materialele medicale atât de necesare, transmite Reuters.

Proiectul de lege, care a fost aprobat miercuri noaptea de Senatul, va fi trimis spre promulgare preşedintelui republican Donald Trump. Democraţii şi republicanii din Camera controlată de democraţi au aprobat pachetul cu un vot vocal, respingând o contestaţie legată de procedură a reprezentantului republican Thomas Massie, care a încercat să impună un vot formal, înregistrat.

Bătălie politică în plină epidemie de COVID-19

Massie, un republican care a sfidat în mod repetat liderii de partid, a afirmat pe Twitter că crede că proiectul de lege conţine prea multe cheltuieli externe şi că dă prea multă putere Rezervei Federale. Acesta nu a luat cuvântul în timpul dezbaterilor de trei ore din Cameră.

Trump l-a criticat pe Massie pe Twitter, afirmând că ar trebui exclus din Partidul Republican. „El vrea doar publicitatea. Nu îl poate opri, ci doar să în  întârzie”, a scris Trump. Potrivit News.ro, alţii au spus că pune în pericol sănătatea parlamentarilor.

Pachetul de salvare, cel mai mare pachet de scutiri fiscale adoptată vreodată de Congres, prevede trimiterea de bani americanilor în termen de trei săptămâni. Programul de 2.200 de miliarde de dolari include 500 de miliarde de dolari pentru a ajuta industriile lovite de criză şi 290 de miliarde de dolari pentru plăţi de până la 3.000 de dolari către milioane de familii.

De asemenea, va oferi 350 de miliarde de dolari pentru împrumuturi destinate întreprinderilor mici, 250 de miliarde de dolari pentru ajutor de şomaj extins şi cel puţin 100 de miliarde de dolari pentru spitale şi sisteme de sănătate aferente. Sprijinul bipartizan din Congres pentru acest pachetde sprijin scoate în evidenţă modul în care parlamentarii iau în serios pandemia globală.

Statele Unite au depăşit joi China şi Italia ca ţara cu cele mai multe cazuri de coronavirus. Numărul de cazuri din SUA a trecut de 100.000, iar numărul morţilor a depăşit 1.500. Potrivit Departamentului Muncii,  3.28 de milioane de americani au depus cereri pentru ajutoarele de şomaj, fiind cel mai înalt nivel înregistrat vreodată.