Program pentru specializarea a 100 de persoane din industria carboniferă în instalarea sistemelor fotovoltaice

NewMoney 19/03/2024 | 11:02 Ştiri
Program pentru specializarea a 100 de persoane din industria carboniferă în instalarea sistemelor fotovoltaice

Reconversia profesională și adaptarea la cerințele unei economii sustenabile în creștere are ca efect, printre altele, dezvoltarea unor programe specifice, cu scopul de a acoperi nevoile din diferite piețe.  

În acest context se dezvoltă și cursul de formare profesională din cadrul proiectului RenewAcad – Târgu Jiu, unde 100 de persoane din industria carboniferă se vor specializa în instalarea sistemelor fotovoltaice.

Potrivit unui comunicat de presă, RenewAcad (finanțat de către OMV Petrom și implementat de către Fundația Șanse Egale, cu sprijinul RESS – Renewable Energy School of Skills) reprezintă un program de formare profesională menit să ofere angajaților din domeniul producerii de energie din combustibili fosili competențele necesare pentru a deveni specialiști în meserii verzi, în conformitate cu nevoile actuale ale industriei și cu trendurile globale de dezvoltare sustenabilă.

În cadrul proiectului, progresul este evident, trecând rapid de 50% din target datorită interesului mare arătat prin supra-înscrierea cu până la trei ori a celor care doresc să facă aceste cursuri. Drept urmare, se are în vedere o posibilă organizare, în septembrie 2024, a unei noi sesiuni de instruire, pentru noi grupe de cursanți.

Până în prezent – etapa intermediară fiind marcată în luna martie -, un număr de 54 de persoane au parcurs aceste cursuri. Dintre cei 54 de cursanți, 11 dintre aceștia au absolvit studii universitare, în timp ce restul au finalizat liceul sau au parcurs școli postliceale sau profesionale.

În ceea ce privește profilul ocupațional al cursanților, s-a remarcat prezența predominantă a lucrătorilor din domeniul electric: 16 electricieni, electricieni de întreținere și reparații sau cei implicați în exploatarea centralelor și stațiilor electrice. În plus, în grupul de cursanți, s-au regăsit și alte meserii, cum ar fi lăcătuși mecanici (12), operatori (8), conducători de formație (5), precum și specialiști în domenii variate ca ingineri, excavatori, programatori, dispeceri șef de tură combustibil, mașiniști sau șefi de atelier.