„Profesorii sunt lipsiți de apărare!” – sindicatele din Educaţie acuză politicienii de nepăsare, după ce un cadru didactic a fost înjunghiat într-o şcoală din Capitală

Elena Marinescu 05/04/2023 | 19:19 Ştiri
„Profesorii sunt lipsiți de apărare!” – sindicatele din Educaţie acuză politicienii de nepăsare, după ce un cadru didactic a fost înjunghiat într-o şcoală din Capitală

UPDATE. Profesoara care a fost agresată de un elev în timpul orei cu un cuţit la un liceu din Sectorul 4 este stabilă, conştientă, cooperantă, au declarat miercuri, pentru Agerpres, surse medicale.

„Pacienta este stabilă, conştientă, cooperantă. Are o plagă superficială care necesită sutură. În acest moment este încă în investigaţii. Nu ştim dacă necesită internare”, au afirmat sursele citate.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) afirmă că elevii şi dascălii au nevoie de protecţie în şcoli, mai ales în contextul în care în ultima perioadă au avut loc ”acte de violenţă, ameninţări, abuzuri sau consum de droguri”.

”Pasivitatea Guvernului, dar mai ales a parlamentarilor României, care nu fac nimic pentru a combate aceste fenomene, reprezintă de fapt, acum, un girant al acestor manifestări care nu îşi au locul niciunde, cu atât mai mult acolo unde se face educaţie! Poate e vremea acum ca parlamentarii să ia în serios iniţiativa depusă de FSLI în urmă cu câţiva ani, în care am cerut măsuri de protecţie a cadrelor didactice. Cum putem tolera ca un cadru didactic să fie înjunghiat într-o şcoală?”, arată liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Incident grav într-o unitate de învăţământ din Capitală

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, a fost înjunghiată de un elev de 16 ani. Considerăm că este o faptă extrem de gravă şi care ar trebui să alarmeze nu doar sistemul de educaţie şi părinţii, dar mai ales autorităţile statului!

Din păcate, asistăm la o escaladare a acestei situaţii care poate să devină dramatică! Spaţiul şcolar a devenit deja unul nesigur, dacă ne gândim doar la cele petrecute în ultima perioadă, când am asistat la acte de violenţă, ameninţări, abuzuri sau consum de droguri! Sunt tot mai multe cazuri în care elevii devin violenţi cu proprii colegi sau cu profesorii lor”, afirmă reprezentanţii FSLI, într-un comunicat.

Se cer modificări legislative pentru siguranţa în şcoli

Ei susţin că se impune intervenţia de urgenţă a Guvernului şi a Parlamentului pentru a crea un cadru legislativ care ”să transforme şcoala într-un spaţiu al siguranţei şi al integrităţii fizice şi psihice, nu unul al pericolului, cum deja se întâmplă în acest moment”.

FSLI aminteşte parlamentarilor României că în anul 2018 a depus un proiect de act normativ privind protecţia cadrelor didactice, ”care a fost pur şi simplu ignorat de aleşii acestei ţări”.

Potrivit sindicaliştilor, este obligatorie o astfel de lege, prin care să le fie oferită siguranţă atât dascălilor cât şi elevilor. ”Lipsa unei intervenţii cât mai rapide şi cât mai ferme a autorităţilor statului duce la un singur deznodământ: colegilor noştri le va fi frică să mai meargă în şcoli, pentru a-şi desfăşura activitatea, colegii noştri îşi vor pierde din autoritatea şi respectul cuvenite prin această meserie, iar elevii vor avea o influenţă negativă din partea celor care perturbă sub orice formă liniştea din unităţile de învăţământ. Din păcate, fără luarea unor măsuri, oricând se pot petrece lucruri şi mai grave în incinta unităţilor de învăţământ”, adaugă aceştia.

„Cum putem tolera ca un cadru didactic să fie înjunghiat într-o şcoală?”

“Şcoala este a doua casă, pentru cei mai mulţi copii. Asta înseamnă a doua casă? Un loc în care domină frica, nesiguranţa, actele de violenţă, traficul de droguri? Pasivitatea Guvernului, dar mai ales a parlamentarilor României, care nu fac nimic pentru a combate aceste fenomene, reprezintă de fapt, acum, un girant al acestor manifestări care nu îşi au locul niciunde, cu atât mai mult acolo unde se face educaţie!

Poate e vremea acum ca parlamentarii să ia în serios iniţiativa depusă de FSLI în urmă cu câţiva ani, în care am cerut măsuri de protecţie a cadrelor didactice. Cum putem tolera ca un cadru didactic să fie înjunghiat într-o şcoală? Cum putem să ne uităm la astfel de situaţii, fără să intervenim cu măsuri concrete? Ce rol mai au instituţiile acestui stat, dacă nu se reglementează această situaţie în care la orice pas, în şcoli, ne paşte pe toţi pericolul?

Ştiţi să răspundeţi la aceste întrebări, stimaţi aleşi ai poporului? În slujba cui lucraţi acum, pentru că nu faceţi nimic pentru securitate şi siguranţă în şcoli, acolo unde aveţi şi domniile voastre copiii?”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

„Profesorii sunt lipsiți de apărare!”

Şi Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ a reacţionat la incidentul grav în care o profesoară de limba japoneză în vârstă de 26 de ani de la Colegiul Național „Ion Creangă” din București a fost atacată și înțepată în zona gâtului cu un obiect ascuțit de un elev de 16 ani.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ solicită Guvernului să intensifice măsurile de prevenire a actelor de violență la nivelul unităților de învățământ și să înăsprească legislația în vigoare privind siguranța în unitățile de învățământ.

Liderul FSE, Marius Nistor, scrie în comunicat că măsurile actuale pentru elevii cu un comportament problematic sunt „complet lipsite de eficiență”.

„Evenimentul de la Colegiul Național „Ion Creangă“ ar trebui să reprezinte un nou semnal de alarmă pentru autorități. Cadrele didactice sunt lipsite de apărare, iar unitățile de învățământ nu au instrumentele reale, necesare și concrete pentru a lua măsuri imediate și eficiente în situația unor violențe întreptate împotriva salariaților.

Sancțiunile/măsurile actuale – precum mutarea disciplinară, scăderea notei la purtare (operabilă doar la sfârșitul anului școlar) – sunt complet lipsite de eficiență. La ora actuală, în multe școli avem probleme legate de violență, de consumul de droguri și nu numai.

Multe dintre aceste cazuri nu ajung în mass-media, dar primim săptămânal astfel de semnale. Am cerut – nu o dată – aprobarea unui statut al personalului din învățământ, care să prevadă și sancțiuni drastice în situații precum cea de la Colegiul Național „Ion Creangă“, însă niciun Guvern nu și-a dorit și nu și-a asumat un astfel de act normativ.

Avem nevoie de o legislație care să ofere pârghii angajaților să ia măsuri în astfel de cazuri. Avem nevoie de consilieri și psihologi școlari care să discute cu elevii și părinții pentru a preîntâmpina asemenea fapte”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“.

Se cer măsuri urgente de protecție pentru angajații din învățământ

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ solicită parlamentarilor ca, odată cu discutarea proiectului Legii privind învățământul preuniversitar, să instituie măsuri de protecție pentru angajații din învățământ.

În școală trebuie să existe un climat de ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale, iar noua lege trebuie să ofere cadrelor didactice autoritatea de a lua decizii oportune, care să le permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare.

Înjunghierea profesoarei de la „Ion Creangă” ar fi fost premeditată – Ce discutau elevii

Potrivit unor surse, tânărul s-ar fi supărat că profesoara le-a dat test. Mai mult, elevul și-a premeditat atacul, potrivit unor discuții între colegi. Elevii discutau pe un grup de WhatsApp înainte de oră dacă ar fi cazul să chiulească. Cel care a înjunghiat-o a scris: „Ar merita să o omor?”.

Elevul de 16 ani din București care a înjunghiat-o pe profesoară în timpul orei de curs le-a spus polițiștilor că „așa am simțit ca trebuie sa fac”, au declarat surse judiciare.

 

 

Imagine

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că incidentul de miercuri în care o profesoară a fost rănită de un elev într-un liceu din Bucureşti este unul regretabil şi reprezintă un semnal de alarmă care se adaugă celorlalte situaţii care au atras atenţia asupra importanţei care trebuie acordată siguranţei în mediul şcolar.