Primul parc de economie circulară din România va fi dezvoltat de FEPRA, pe fostul amplasament Remat Nord

Andrei Dumitru 01/11/2023 | 11:26 Ştiri
Primul parc de economie circulară din România va fi dezvoltat de FEPRA, pe fostul amplasament Remat Nord

După peste 10 ani activitate în sfera managementul deșeurilor de ambalaje și a economiei circulare, timp în care a devenit unul dintre cele mai puternice grupuri de companii din domeniu, Grupul Fepra lansează un amplu proiect de dezvoltare a acestui sector. Recent, grupul a finalizat procesul de achiziție a locației Remat București Nord, localizat în Buftea, județul Ilfov. Pe acest amplasament, grupul intenționează să dezvolte, în următorii doi ani, primul parc de economie circulară din țara noastră. Tranzacția, care cuprinde peste 5,6 ha de teren, 5.000 mp de hale industriale și spațiu de birouri cu o suprafață de 900 mp, a fost susținută printr-un credit, contractat de la CEC Bank.

Preluarea activelor Remat Nord face parte din strategia de dezvoltare asumată de Grupul Fepra care prevede centralizarea activităților de colectare și reciclare, pentru sporirea eficienței operaționale și crearea de sinergii între companiile grupului. Odată cu această mutare strategică, prinde contur și viziunea FEPRA de extindere a capabilităților, cu o serie de servicii care să contribuie la o abordare mai sustenabilă a procesului de gestionare al ambalajelor și deșeurilor.

Astfel, pe lângă activitățile de colectare și reciclare deșeuri de ambalaje, în următorii doi ani parcul de economie circulară va putea găzdui soluții de reutilizare a ambalajelor și servicii de reparare a echipamentelor electrice și electronice, dar și soluții de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări, a deșeurilor voluminoase, periculoase și textile. În plus, în continuarea eforturilor grupului de susținere a tranziției către economia circulară, noul proiect va include și o zonă de coworking, dedicată startup-urilor din zona de mediu și reciclare.

„Acest important pas către concretizarea viziunii Grupului FEPRA, aceea de a crea o lume în care resursele sunt o responsabilitate comună, este o nouă confirmare a preocupării noastre pentru un viitor durabil. Construim un hub integrat, care nu doar centralizează operațiunile actuale, ci și extinde oportunitățile de valorificare a deșeurilor și de transformare a acestora în resurse, cu un accent solid pe sustenabilitate și inovație. Prin această investiție majoră, ne reafirmăm angajamentul față de economia circulară și oferim un exemplu concret de acțiune, în beneficiul întregului sector. Este un progres semnificativ în drumul către transformarea modului în care România abordează gestionarea resurselor și nu doar a deșeurilor și suntem mândri să fim, încă o dată, în avangarda acestui proces ”, a declarat Ionuț Georgescu, fondatorul FEPRA.

Anunțul achiziției Remat Nord vine în contextul în care, la începutul acestui an, Grupul Fepra a anunțat lansarea unui proiect de investiții pentru susținerea economiei circulare. Cu o valoare de 15 milioane de euro, acesta are la bază o strategie complexă de dezvoltare durabilă, elaborată în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Grupul de companii Fepra oferă soluții integrate pentru îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate, minimizarea impactului negativ asupra mediului și tranziția către economia circulară a agenților economici, care activează în țara noastră. Ecosistemul FEPRA oferă o abordare de servicii complete prin FEPRA EPR: implementarea responsabilității extinse a producătorului, FEPRA Collection: colectarea și sortarea deșeurilor de ambalaje și de deșeuri electrice și electronice, FEPRA Recycling: reciclarea PET şi a sticlei şi Global Innovation Solution: consultanţă de mediu.